Pontosan négy évvel ezelőtt tűnt el tisztázatlan körülmények között a zentai Vitéz Barbara, aki a hivatalos rendőrségi jelntés szerint 2016. november 25-én a Zentát Csókával összekötő Tisza-hídon megcsúszott, a folyóba zuhant és megfulladt. Holtteste az intenzív keresést követően sem került elő. A szülőkben viszont továbbra is él a remény, hogy a lány, aki most már 19 éves lenne, valahol él és egészséges – írja a Nova S portál.

A négy évvel ezelőtti tragikus események egy születésnap ünneplésével kezdődtek, amelyet Zenta központjában, a parkban tartották. Vitéz Barbara is ott volt a bulin. A parkot elhagyva a lány két fiú társaságában a Tisza, illetve a híd felé vette az irányt, ahol nyoma veszett. A fiúk, vagyis a szemtanúk állítása szerint Barbara megcsúszott és beleesett a Tiszába, viszont a mentőalakulatok többször is hiába keresték, nem találták meg a holttestét.

A tragikus szülinap körülményei nagyon sok ellentmondást rejtenek. A két szemtanú azt állította, hogy Barbara a híd peremén sétált, a szülők szerint viszont a lány tériszonyos volt, tehát ilyet biztosan nem tett volna.

További gyanúra ad okot, hogy tíz nappal az eltűnését követően a szülei egy névtelen levelet kaptak, melynek szerzője azt állította, hogy a lányt elrabolták, az italába kevert szerrel elkábították, megerőszakolták, majd a Tiszába dobták.

A levél miatt a szemtanúkat poligráfos vizsgálatnak vetették alá. A két fiú szülei jelenlétében vett részt a szerb nyelven zajló poligráfos kihallgatáson. A rendőrségi adatok szerint a vizsgálat egyértelművé tette, hogy a fiúk Barbarával voltak a hídon, a lányt szándékosan senki nem lökte meg, s ezt nem is tervezték, de a hazugságvizsgálat nem zárta ki, hogy ez véletlenül mégis megtörtént.

A következő időszakban Magyarországról, Romániából és Görögországból is érkeztek olyan hírek, hogy élve látták Barbarát, de ezek nem bizonyultak igaznak.

Az édesapa, Vitéz Endre a nyomozás folyamán többször is jelezte, hogy szerinte a rendőrség fontos információkat hallgat el. A szerbiai rendőrség szerint kapcsolatban álltak magyar kollégáikkal is, de végül ez sem bizonyult helytállónak. Az édesapa személyesen is kereste a lányát Budapesten, de ez sem járt eredménnyel.

„Mintha hideg vízzel öntöttek volna le”

 

Időközben a szülők életét újabb fájdalmas veszteségek keserítették. 2019. márciusában eltemették 25 éves fiukat, Attilát, majd ebben az évben Vitéz Endre édesapját is elvesztették. Cserbenhagyottnak, becsapottnak érzik magukat, s az évek múlásával a lezáratlan ügy felemésztette az egészségüket, az apának ideg-összeroppanása is volt.

Ennek ellenére Vitéz Endre azt mondta, hogy nem veszítették el a reményt, csak azt fájlalja nagyon, hogy az üggyel már senki nem foglalkozik.

Vitéz Barbara neve szerepel a keresett személyek Europol, illetve Interpol által közölt listáján, valamint más eltűnteket kereső internetes oldalakon is, de eddig ez sem hozott semmilyen eredményt.

Vitéz Barbara (Fotó: archív)