Dinko Gruhonjić a Független Vajdasági Újságírók Szövetségének (NDNV) programigazgatója, a Beta hírügynökség újságírója, egyetemi tanár újvidéki lakóépületének falára kedd reggel ismeretlen személyek sértő és fenyegető graffitiket festettek.

Az újságíró az esetet jelentette a rendőrségnek és bízik abban, hogy az elkövetőket minél előbb elfogják, bár elmondása szerint az eddigi tapasztalatai alapján ez nem így lesz.

Emlékeztetőül: az utóbbi években Gruhonjić és az újságíró szövetség több tagja többször fenyegetést kapott, közöttük halálos fenyegetéseket is: „Egyszer találkozni fogsz egy szerbbel az utcán, aki szereti a népét. Ami az után fog történni, benne lesz az újságokban”. „Egy szerb fog ítélni feletted az utcán, aki szereti a népét”. Ezeket a fenyegetéseket írta egy név nélküli kommentelő Dinko Gruhonjić blogján legutóbb. Az újságíró most azonban valóban fél, mert a falfirkákból egyértelműen látszik, hogy azok, akik fenyegetik, tudják hol él.

„Mindent jelentettünk a rendőrségen, figyelembe véve, hogy mi az újságíró egyesületben sok évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a fenyegetésekkel kapcsolatban, ezért van egy mechanizmusunk az ilyen helyzetekkel kapcsolatban. A rendőrség elvégezte a helyszínelést, ügyvédünk feljelentést tett nemzeti gyűlölet szítása és erőszakra történő bujtogatás miatt. Az ügyészség arról tájékoztatott minket, hogy az ügyet sürgősségi eljárás keretében dolgozzák fel, és megbeszélést terveztek az újvidéki rendőrfőkapitánnyal” – számolt be Gruhonjić az esetről az N1 Televízió élő adásában. Elmondta, az ügy már a rendőrség kezében van.

„Én csak bízhatok benne, hogy meglelik azokat, akik ezt elkövették. Sajnos az eddigi tapasztalataim alapján nem vagyok túl optimista, de mindenre van első alkalom. Úgy vélem, hogy végső ideje, hogy az állam egyértelmű üzenetet küldjön, hogy ezek rendkívül veszélyes dolgok, és hogy csak egyetlen lépés választja el a graffiti felfirkálását az épület bejárati ajtajára az újságírók megverésétől és megölésétől ” – véli Gruhonjić.

Hozzátette, nem érzi magát biztonságban, és arról is beszélt, hogy hosszú évek óta kap mindenféle fenyegetést, de ez egy új módszere a megfélemlítésnek.

„Főleg a családom, a gyermekeim részére” – mondja az újságíró.

Még aznap este az újvidéki újságírók egy csoportja, Gruhonjić barátai lefestették a fenyegető feliratokat az épületről.

„Sokkal jobban vagyunk, főleg az miatt, hogy a barátaink, kollégáink segítettek eltüntetni azokat a szörnyű szavakat a falakról, ezzel is érezzük, hogy mégsem vagyunk egyedül, nem vagyunk védtelenek” – nyilatkozta az újságíró.

Emlékeztetett arra, hogy a falfirkákat a VOICE hírportálon megjelent utolsó szövege után firkálták fel. Az említett szövegben az újságíró felhívta a figyelmet arra, hogy társadalomként „hozzászoktunk a különböző graffitikhez, amelyek támogatják a különböző háborús bűnösöket és bűncselekményeket. Arra akartam figyelmeztetni az embereket, hogy megértsék, hogy ez mindannyiunk dehumanizációja, és egyenes út egy embertelen, állati társadalomba” – állítja az újságíró.

„Pontosan ez volt az oka a harminc évvel ezelőtti összes szerencsétlenségünknek, és ebben a társadalomban addig nem lesz előrelépés, amíg nem számolunk le a múlt efféle démonjaival, és a politikai és társadalmi színtéren világosan és hangosan ki nem mondjuk, hogy minden szerencsétlenségünk oka a militáns szerb nacionalizmus” – hangsúlyozta Gruhonjić.