Radikálisan új értékek lépnek életbe az Egyesült Államok külpolitikájában jövő január 20-án. Joe Biden leendő elnök és Kamala Harris leendő alelnök kedden megnevezte az új külügyi és nemzetbiztonsági csapatot (a védelmi miniszterjelölt kivételével), amelynek tagjai egész életútjukkal és felkészültségükkel ezeknek a hirtelen újszerűnek nevezhető értékeknek a megvalósítását szavatolják:

Nagyképűség helyett hozzáértés, önérdek helyett társadalmi elkötelezettség, elszigeteltség helyett sokoldalú nemzetközi együttműködés, ténytagadás helyett kritikus hozzáállás a mai világ kihívásaihoz.

A csapat minden egyes tagjára pontosan az ellenkezője érvényes mindannak, amivel Donald Trump és csatlósai (országon belül, de Közép-Európában is) oly hevesen kiáltanak farkast. Nem az elmúlt fél évszázad jobboldali intervencionista külpolitikája vár ránk, hanem egy „alázatos és magabiztos” világpolitikai fellépés, ahogy azt a leendő külügyminiszter megfogalmazta.

(Bal felső saroktól az óramutató járásával azonos irányban:) Antony Blinken külügyminiszter-jelölt, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterjelölt, Avril Haines országos hírszerzési igazgatójelölt, John Kerry klímavédelmi különmegbízott, Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövetjelölt és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadójelölt (Fotó: USA-kormányzat)

(Bal felső saroktól az óramutató járásával azonos irányban:) Antony Blinken külügyminiszter-jelölt, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterjelölt, Avril Haines országos hírszerzési igazgatójelölt, John Kerry leendő klímavédelmi különmegbízott, Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövetjelölt és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadójelölt (Fotó: USA-kormányzat)

Antony Blinken (58) anyja 56-os magyar menekült volt (Frehm Judit), apja (Donald Blinken) pedig Bill Clinton budapesti nagykövete (1994–97). Nevelőapja Samuel Pisar lengyel holokauszt-túlélő, aki Auschwitzet és Dachaut is megjárta. Blinken hosszú külügyi tapasztalattal rendellkezik a Bush- és Obama-kormányzatok idejéből. Mint a tavasszal elmondta, sok mindent másként csinálna ahhoz képest, ahogy a szeptember 11-ei terrortámadások után támogatták ifj. Bush iraki háborúját, illetve elmulasztották megakadályozni a szíriai polgári lakosság elleni atrocitásokat és átengedték a terepet a török és orosz beavatkozásnak. Felesége ír-amerikai származású diplomata.

Alejandro Mayorkas lesz az első latin-amerikai, ráadásul menekült hátterű belbiztonsági miniszter, aki kubai apjával és romániai anyjával együtt menekült Floridába a Castro-féle forradalom szigetországi győzelme után. Az ő múltja is garancia arra,  hogy Biden semmiféle „kommunizmust” nem fog bevezetni, amivel Trump riogatja Amerikát.

Avril Haines az első nő lesz, akinek a feladata koordinálni az USA 17 hírszerző ügynökségét. Fizikus, pilóta, magas szintű cselgáncsozó (Putyin, vigyázat!) és autószerelő háttérrel rendelkezik, valamint jogot végzett és Obama utolsó nemzetbiztonsági tanácsadóhelyettese volt.

Linda Thomas Greenfield személyében újra női ENSZ-nagykövete lesz az USA-nak. Ezt az afro-amerikai hölgyet az USA egyik legtehetségesebb diplomatájának tartják, aki számos afrikai országban szolgált nagykövetként, valamint emberi jogi és menekültügyekkel foglalkozott. Családjában ő volt az első, aki nemcsak egyetemet, hanem egyáltalán középiskolát végzett, ugyanúgy meg tudja szólítani az egyszerű embereket, mint ahogy államfőkkel tárgyal.

Jake Sullivan a csapat legfiatalabb tagja, 44 éves jogászprofesszor. Hosszú évekig az amerikai nukleáris tárgyalócsapat tagja, illetve az Obama-évek alatt Joe Biden nemzetbiztonsági tanácadója volt.

John Kerryt a fentieknél sokkal jobban ismeri a világ Obama második külügyminisztereként és a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás, valamint az iráni nukleáris egyezség amerikai kitárgyalójaként. Biden arra kérte, hogy térjen vissza mint éghajlatvédelmi különmegbízott, és segítsen új szintre emelni a párizsi együttműködést, amelyet Trump felrúgott, Biden pedig hatékonyabb globális akcióra próbál majd serkenteni.

A leendő elnök külpolitikai csapatáról elmondható, hogy minden eddiginél könnyebben fog munkához látni, hiszen mindegyiküknek jelentős tapasztalata van – és mindegyikük tanulhatott is a múlt döntéseinek váratlan következményeiből.

Amint Kamala Harris leendő alelnök a bemutatkozás végén hangsúlyozta, az lesz a dolguk – az elmúlt négy év kormányzásában tapasztalt hajbókolsz-vagy-kirúgnak „elvvel” szemben –, hogy nyíltan mondják a valóságot az elnök szemébe, valamint az igazságot a nyilvánosság előtt, akármilyen irányba is mutatnak a tények.

Nem kis feladat vár rájuk…

Joe Biden (középen) bemutatja jelöltjeit a legfontosabb külügyi/nemzetbiztonsági kabinetposztokra (jobb szélen Kamala Harris). Wilmington, 220. november 24. (Fotó: Amerika Hangja)