Ha valaki az orra alatt vagy a szakállán, esetleg máshol viseli a maszkot, és emiatt nem takarja el az arc kulcsfontosságú részeit, hiába érvel azzal, hogy maszk van az arcán, kénytelen lesz pénzbüntetést fizetni, írja a Radio 021.

A szakértők már jó ideje ismételgetik, hogy a maszkviselés az egyik legfontosabb megelőzési intézkedés a járvány terjedésének megakadályozásában, s Szerbiában zárt helyiségben és a tömegközlekedési eszközökön minden körülmények között kötelező a maszk használata.

A közfelügyelők és az ellenőrök már egy ideje ellenőrzik a maszkhasználatot, s büntethetnek is, ha valaki nem tesz eleget a rendelkezéseknek, amelyek közé a maszkhordás is tartozik. A Radio 021 arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi történik akkor, ha valakinek az arcán ugyan van maszk, de azt helytelenül hordja.

A józan ész messzire költözött

A tájékoztatási eszköz érdeklődésére az újvidéki közigazgatási hivatal illetékesei közölték, hogy a kommunális szolgálat emberei az ellenőrzés során a Batut Közegészségügyi Intézet szakmai előírásaira hivatkoznak, amely értelmében a maszk csak akkor véd, ha helyesen viselik, vagyis, ha eltakarja az orrot és a szájat is, és szorosan az archoz tapad. Ami azt jelenti, hogy az ellenőrök nemcsak azt nézik, hogy valaki visel-e maszkot, hanem azt is, hogy helyesen hordja-e. Aki nem így tesz, annak ötezer dináros pénzbüntetést kell fizetnie.

Döntött a kormány, keddtől hét új korlátozás lép életbe

Illusztráció (Fotó: archívum)