Ana Brnabić kormányfő kedden kijelentette, hogy Szerbia igyekszik még decemberben beszerezni a koronavírus elleni védőoltást, de mint fogalmazott, ez attól függ, hogy a származási országban milyen gyorsan tudják az t bejegyeztetni.

– Ez attól függ, hogy a származási országban milyen gyorsan tudják bejegyeztetni, legyen az az USA, Oroszország, Kína, vagy bármely más ország. Mi állandóan kapcsolatban vagyunk a COVAX mechanizmussal, amelyen keresztül hozzájutunk a védőoltáshoz, amint az elérhetővé válik – nyilatkozta a kormányfő Nišben.

Brnabić hozzátette, Szerbia már gyorsan lebonyolítaná a további folyamatot.

– Ki kell hangsúlyoznom, hogy bizonyos oltások több, mások kevesebb előkészületet igényelnek. Például a Pfizer vakcináját mínusz 80 fokon kell tárolni, amihez külön hűtőszekrényekre lesz szükség, de már megkezdtük ezek beszerzését. Ellenben a kínai oltás tárolása nem igényel külön feltételeket, azt 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten kel tárolni és logisztikailag ugyanúgy megoldható, mint bármelyik másik oltás, például a szezonális influenza elleni – húzta alá a kormányfő és hozzátette, Szerbia mindkét lehetőségre felkészült.

Ana Brnabić  (Fotó: Tanjug/Slobodan Miljević)