Több tízezer ember vonult az utcára vasárnap országszerte Fehéroroszországban, annak az augusztus közepe óta tartó tiltakozás-hullámnak a részeként, ami az ellenzék szerint csalással megválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeli – írja a 444.hu.

A Moscow Times beszámolója szerint a legnagyobb tüntetést a fővárosban, Minszkben tartották, ahol a tüntetőknek a városszerte vízágyúval és felfegyverzett járművekkel felvonuló rohamrendőrséggel kellett szembenézniük.

Az AFP tudósítója szerint Minszk több metróvonalát leállították, és a mobilhálózatok is akadozva működtek a tüntetés előtti órákban. A Vjaszna emberi jogi központ információi szerint a hatóságok végül 70 tüntetőt vettek őrizetbe.

A rendszerellenes tüntetések kezdete óta több ezer embert tartóztattak le a belarusz hatóságok, legalább négy ember életét vesztette a rendőrségi tömegoszlatások során, és emberek tucatjai állítja, hogy őrizetbe vételük alatt kínzásnak vetették alá őket az állami erőszak-szervezetek.

A 66 éves, 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenka elnök alkotmányos reformok ajánlgatásával próbálja erejét venni a tüntetéseknek, rendre sikertelenül.

Ismét rohamrendőrök oszlattak Minszkben (Fotó: themoscowtimes.com)