Kétmilliárd adag koronavírus elleni vakcinát szállítana az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 92 rászoruló országba.

Az UNICEF hétfői közlése a logisztikai előkészületek már zajlanak. Az oltóanyag mellé egymilliárd fecskendőt is mellékelnek majd.

– Miközben folynak a Covid-19-vakcinákra vonatkozó fejlesztések, az UNICEF fokozza erőfeszítéseit a légitársaságokkal, szállítmányozási vállalatokkal, hajózási társaságokkal és egyéb logisztikai egyesületekkel az életmentő oltóanyagok lehető leggyorsabb és biztonságos kiszállítása érdekében – közölte Etleva Kadilli, az UNICEF ellátási részlegének igazgatója. Mint mondta, ezzel megteremtik a szükséges szállítókapacitást ehhez a történelmi és gigászi feladathoz. Egyben hangsúlyozta: elvárás, hogy a Covid-19-vakcinák beszerzése, szállítása és elosztása a valaha volt legnagyobb és leggyorsabban végrehajtott művelet legyen.

Az UNICEF a múlt héten egyeztetett a szállítási kapacitásokról a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettel (PAHO), a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezettel (IATA), valamint a nagyobb légitársaságokkal.

Az ENSZ Gyermekalapja január óta 190 millió dollár értékben szállított szájmaszkokat, orvosi köntösöket, lélegeztetőgépeket, illetve koronavírusteszteket rászoruló országokba. (MTI)