Az előttünk álló hét rendkívül nehéz lesz, de december elsejétől a járványgörbe várhatóan enyhébb ívet vesz majd és fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma, jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja.

Hozzátette, a számok alakulása kizárólag az emberek viselkedésétől függ, hogy betartják-e, végrehajtják-e, illetve ellenőrzik-e a korlátozások betartását.

– Tudnunk kell, hogy amíg meg nem érkezik a védőoltás, a vírus itt lesz körülöttünk, de amikor majd megjelenik a vakcina, akkor sem várhatjuk el, hogy azonnal védettek leszünk, hiszen lehetetlenség egyszerre mindenkit beoltani, így csak jövő év végéig normalizálódhat a helyzet – emelte ki a professzor.

A járványügyi szakorvos rámutatott, hogy most a szlavák (védőszentek ünnepei) időszaka van, és arra figyelmeztetett, hogy a legjobb, ha most inkább csak a legszűkebb családtagok jönnek össze.

– Ha valamilyen utazást terveztek, bárhová, főleg újév környékén, azt felejtsék el és halasszák máskorra. Ha meg akarjuk állítani a vírust, akkor felelősen és példamutatóan kell viselkednie, kivétel nélkül mindenkinek – hangsúlyozta Tiodorović.

Az orvos rámutatott, hogy az intézkedések eredményessége azok bevezetésétől számított héttől tizennégy nap után mutatkoznak meg. Ezért döntöttek úgy a válságstáb tagjai, hogy december elsejéig az üzemanyagtöltő állomásokat és gyógyszertárakat leszámítva minden zárjon be 21 órakor, másrészt viszont a kormány egy hétpontos intézkedéscsomagot hirdetett meg, melynek legfőbb eleme, hogy a vendéglátóipari objektumok keddtől kezdve 18 órakor bezárnak.

Döntött a kormány, keddtől hét új korlátozás lép életbe

A december elsejéig tartó időszak meg fogja mutatni, hogy utána milyen irányba változtassunk az intézkedéseken, de a szigorításra mindig van lehetőség. Tiodorović professzor rámutatott, hogy pillanatnyilag „komoly feladat előtt állunk”, mert a következő napokban még a fertőzöttek számának növekedése várható, mint ahogyan jelenleg is növekszik.

– Ez a trend a következő napokban még folytatódni fog, de ezután a hónap végéig várhatóan már enyhe csökkenés veszi kezdetét, decemberben pedig tovább lassul majd és megnyugszik a járvány. Akkor is előfordulhatnak kisebb csúcsok, emiatt javasoltam azt, hogy a téli szünidőt februárról decemberre hozzuk előre, ami így felöleli majd a katolikus és a pravoszláv karácsonyt is – magyarázta a professzor.

Branislav Tiodorović (Fotó: Archív)