Belga tudósok szerint a D-vitamin-hiány a koronavírus lefolyására is hatással van: így nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyosabb fertőzés, írja TECH rovatában a hvg.hu.

A belgiumi Roeselare kórházában az AZ Delta kutatói 186 koronavírus-fertőzöttet vontak be tanulmányukba. A The Brussels Times jelentése szerint az derült ki, hogy komolyabb D-vitamin-hiány fokozza annak esélyét, hogy a fertőzöttnél súlyos tünetek mutatkozzanak. Aki nem juttat szervezetébe elégséges mennyiségű D-vitamint, az nagyobb kockázatnak van kitéve a koronavírus-fertőzés halállal végződő szövődményeinek is.

Korábban más tanulmányok szerzői is arra jutottak, hogy a D-vitamin bevitele hasznos a járványos időszakban, mivel megelőzheti a betegségek súlyosabb (kórházi ellátást igénylő) lefolyását. Ezzel együtt még mindig sok ember D-vitamin-hiányos.

Hogy mennyire sok, arra az AZ Delta tudósainak másik vizsgálata ad választ, melynek eredményeit a belga orvostudományi szövetség pénteki szimpóziumán részletezik majd. Annyit már tudni lehet, hogy a belga kórházban tavaly megfordult 16 274 beteg értékeit elemezve arra jutottak, az emberek közel fele szenved D-vitamin-hiányban.

A kutatók szerint a koronavírusos betegeknél különösen fontos, hogy a D-vitamin szerepet játszhat az úgynevezett citokinvihar elnyomásában, amely súlyos koronavírus-fertőzés esetén jelentkezhet, és amely az immunrendszer súlyosbított válaszát jelenti, adott esetben pedig halálhoz is vezethet.

Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója korábban azt mondta, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin-hiány. Az orvos szerint a pótlás azért is fontos, mert a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványvédelmi intézkedéseiben kulcsszerepet játszó immunológus is elismerte, hogy a D-vitamin-hiány hatással lehet a koronavírus-fertőzés lefolyására.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)