A szerb kormány új korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött, amelyek keddtől, tíz napon át lesznek érvényben, értesült a Tanjug.

  1. Az éttermek, kávézók, bárok, klubok, fogadóirodák és bevásárlóközpontok 18 órakor fognak bezárni.
  2. Kötelezően és feltétlenül használni kell a védőfelszerelést, azaz zárt térben kötelező a maszkviselés, kültéren pedig olyan helyzetekben kell felvenni a maszkot, amikor nem kerülhetőek el az emberi kontaktusok.
  3. Öt főnél több személy nem gyülekezhet, sem zárt helyiségben, sem kültéren.
  4. Az előző pontban megfogalmazott tilalom alól kivételt képeznek a munkaközösségek, az iskolák, az üzletek, üzletközpontok és hasonló létesítmények, ahol az a szabály érvényes, hogy minden bent tartózkodó személynek legalább 4 négyzetmétert kell biztosítani.
  5. A kormány előírta az otthonról történő munkát minden olyan munkavállalónak, amelynek munkája ezt lehetővé teszi.
  6. A tömegközlekedési eszközökön szigorúan ellenőrzik a maszkviselést, az utasok maximális létszámát a jármű kapacitásának felére korlátozták.
  7. Szigorúan fogják ellenőrizni egyebek közt a házi karantén, valamint a további, már érvényben lévő rendelkezés betartását.

A fenti rendelkezéseket tíz napig lesznek érvényben, ezt követően azokat a járványügyi helyzet alakulásának függvényében felülvizsgálják.

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja szombaton reggel azt mondta, hogy az ország elkésett a szigorítások bevezetésével, ezért növekedhet a járvány halálos áldozatainak a száma.

Kon: Napi ötven, vagy annál több halott is lehet

Ana Brnabić szerb kormányfő (Fotó: Tanjug/Slobodan Miljević)