Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács (HNV) elnöke felháborodását fejezte ki, amiért 20 százalékkal csökkent a Szerbiában élő kisebbségek nemzeti tanácsainak folyósított támogatás, miután megszavazták a 2020-as évi költségvetés módosítását.

– A nemzeti kisebbségek Szerbia lakosságának 12,6 százalékát teszik ki, és 22 ernyőszervezetük kap állami támogatást, összesen 2,1 millió eurót, ami a büdzsé mindössze 0.02 százaléka – sérelmezte a HNV elnöke.

Vojnić emlékeztetett, hogy október 26-án tájékoztatták a nemzeti tanácsokat, hogy a 2020-as működési költségekre 20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak majd, így a HNV-nek idén 109.971 euró jutott.

– El tudják hinni, hogy Szerbia költségvetését bármilyen módon megingatná, ha a nemzeti tanácsoknak járó pénz nem csökkenne 20 százalékkal? Szerbiában 908.297 személy tartozik valamely nemzeti kisebbséghez és ők összesen 2,1 millió eurót kapnak. Ezzel ellentétben Horvátországban 328.738 kisebbségi él, viszont 5,7 millió eurós juttatást kapnak – írta sajtóközleményében Vojnić.

A HNV elnöke szerint Horvátországban ezekről a dolgokról a kisebbségek döntenek, és olyan pénzügyi segítséget kapnak, amiből intézményeket hozhatnak létre, Szerbiában viszont a nemzeti tanácsok arról értesítik, hogy annyi pénzt kapnak, ami esetleg egy civil szervezet működését fedezné.

– Ahelyett, hogy az intézmények erősítése révén, közös erőfeszítéssel erősítenénk a nagy, európai családra jellemző egyenjogúságot, az értesítést követően most két hónapunk van, hogy feltaláljuk magunkat, hogyan tudjuk nullszaldóval zárni az idei évet – szögezte le Vojnić.

Jasna Vojnić (Fotó: Autonomija)