A fertőzöttek számának emelkedése miatt Zentán rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak. A zentai városvezetés továbbra is semmibe veszi a Szabad Magyar Szó és a Családi Kör olvasóit, ugyanis erre a sajtótájékoztatóra sem hívták meg a Sajtószabadság Alapítvány munkatársait. Ennek ellenére, mivel közérdekű és fontos információkról van szó, portálunk kötelességének érzi, hogy beszámoljon a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

Czegledi Rudolf, a község polgármestere elmondta, hogy a községben 39 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Két zentai fertőzött kórházi kezelésre szorul, őket a Szabadkai Közkórházban kezelik.

Habár nem került szóba, de szinte biztos, hogy néhány nap múlva rendkívüli helyzetet hirdetnek (ami nem egyenlő a rendkívüli állapottal), mivel a polgármester korábban elmondta, ha negyvenre nő az aktív fertőzöttek száma, akkor ez fog történni. A sajtótájékoztatón Sarnyai Rózsa Edit, a községi közigazgatási hivatal vezetője és Igor Stojkov, a községi képviselő-testület titkára vett még részt a polgármesteren kívül.

Zenta község területén a következő intézkedéseket vezették be:

– Betiltanak minden összejövetelt, amelyen öt főnél többen vannak jelen (ez a magánterületekre is vonatkozik, így a játszóházak működését is korlátozzák);

– A vendéglátólétesítményeknek 21 és 6 óra között zárva kell lenniük;

– A krónikus betegnek szabadtéren is maszkot kell viselniük;

– A fedett medencében 20 főre korlátozzák a személyek számát;

– A boltok (a gyógyszertárak, a benzinkutak és az ételek házhozszállításával foglalkozó vendéglátóipari létesítmények kivételével) 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva;

– A vendéglátóipari létesítményekben egy asztalnál két személy ülhet;

– A temetéseken legtöbb húsz személy vehet részt.

Czegledi Rudolf elmondta, hogy csütörtökön délelőtt újra megkezdi a működést az információs központ, amelyet egyelőre 9 és 13 óra között lehet hívni a 024/655-452-es és a 064/87-25-320-as telefonszámon.

Arról továbbra sem közölt információt a válságtörzs, hogy pontosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a Zentai Közkórházban és a helyi egészségházban, miközben Zomborban az önkormányzat naponta értesítette a nyilvánosságot a fertőzött egészségügyi dolgozók számáról.

Fotó: Szepesi Zoltán