Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja szerint a mai napon az újonnan megfertőződött koronavírusos betegek száma Szerbiában meghaladhatja a négyezret – írja a szerb sajtó.

Kon a Prva TV vendégeként többek között azt mondta, hogy a fertőzés eme hullámának hetedik hetében már a járványgörbe laposodását várták a szakemberek, de ez nem történt meg.

„Ma megközelítőleg 4.000 fertőzöttet várunk. Nem mondhatjuk, hogy stabilizálódik a helyzet, mert sokan nem tartották be a szabályokat. Meglátjuk mi várható a következő napokban” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy Belgrádban kritikus a helyzet.

„Azt szeretnénk, ha december elejétől csökkenne a fertőzöttek száma, aminek meg kellene történnie. Korábban is hangsúlyoztam, hogy ezzel kapcsolatosan nincs tapasztalatunk. Most először fordul elő, hogy az ősz és a tél váltópontján vagyunk ilyen helyzetben, amikor egyébként is sok légúti fertőzéssel küszködő beteg van. Védekeznünk kell”- fejtette ki véleményét az epidemiológus, aki arról is beszélt, hogy Szerbiában újabb gócpontokat észleltek.

„Ezek mindig a nagyobb településeken alakulnak ki. Belgrád mellett Kragujevac, Kraljevo és Niš volt problémás, de ezeken a helyeken lassan stabilizálódik a helyzet. A főváros mellett Újvidéken van a legtöbb gond” – mondta Kon, aki a ma este életbe lépő intézkedésekre is kitért.

[democracy id=”24″]

„Ami ezt illeti én már azt szerettem volna, ha jóval korábban bevezetik ezeket. Mi még szigorúbb intézkedéseket javasoltunk, ami nem jelenti azt, hogy ezektől a rendelkezésektől nem várok eredményeket” – mondta a szakember.

Predrag Kon (Fotó: archív)