Ha december 1-ig nem lesznek eredményei a most bevezetésre kerülő korlátozásoknak, akkor a következő lépés a polgárok mozgásának korlátozása, vagyis a kijárási tilalom bevezetése – mondta Ana Brnabić kormányfő, erről ír a szerb sajtó.

Brnabić a Pink TV műsorában arról beszélt, hogy erről még korai beszélni, de ha nem lesz más megoldás a polgárok egészségének védelme érdekében, valamint a gazdaság teljesítőképességének életben tartása miatt a kormány kénytelen lesz megtenni ezt a népszerűtlen lépést.

A kormányfő szerint ebben az esetben komoly gondokat okozhat a polgárok számára azon engedélyek beszerzése, amellyel elhagyhatják otthonaikat. Külön kiemelte azokat, akik az idősebbeket felügyelik, illetve azokat akik éjszakai váltásban dolgoznak, mint pédául az orvosok és más egészségügyi dolgozók.

„Meg kell találnunk azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével megóvhatjuk a polgárok egészségét, de nem okozunk károkat a gazdaságnak, amely a költségvetés szempontjából fontos” – fejtette ki véleményét Brnabić, aki szerint Szerbia eddig megtalálta a megfelelő védekezési módot, az ország még mindig a zöld zónában szerepel, szabad kórházi ágyak is vannak, nagy számú polgárt tesztelnek naponta, a tesztek eredménye 5-12 óra alatt elkészül, és a halálozási ráta is a legkedvezőbb Európában.

„Belgiumban például már nem tudják ellátni a fertőzötteket, ezért Németországba viszik őket. Vannak olyan országok, ahol öt napot kell várni a tesztek eredményére, de olyanok is akadnak, ahol külföldre küldik a mintákat, mert nem győzik azokat feldolgozni“ – mondta a miniszterelnök, aki szerint Szerbia eddig a körülményekhez képest gazdaságilag is jól teljesít.

[democracy id=”24″]

Brnabić arról is szót ejtett, hogy szerinte egyes parlamenten kívüli ellenzéki pártok felelőtlenül viselkednek a koronavírus elleni harc terén.

Újvidék a tavaszi kijárási tilalom idején (Fotó: archív)