A milánói rákkutató intézet kutatása szerint már 2019 nyarán voltak koronás betegek Olaszországban, írta az ANSA tudósítása alapján a 444.hu portál.

A kutatás eredetileg nem az új típusú koronavírus megjelenését vizsgálta, témája a tüdőrák volt és 2019 szeptemberétől idén márciusig végezték önkéntesek részvételével. Az eredményekből azonban az derült ki, hogy a résztvevők közel 12 százalékánál kimutatható volt a koronavírus ellen termelt antitest, ráadásul a pozitív esetek 14 százalékánál már szeptemberben, 30 százalékuknál pedig 2020 februárjában. Ez azt jelenti, hogy a Sars-CoV-2 vírus már jóval idén február előtt, valószínűleg tavaly nyár vége óta jelen volt  Olaszországban, noha az első hivatalos beteget február 20-án a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A Smile névre keresztelt kutatás tavaly szeptemberétől idén márciusig tartott 959 egészséges önkéntes részvételével. A spirál tüdő-CT mellett a vérüket is vizsgálták, ezeken végeztek később szerológiai vizsgálatokat a milánói és a sienai egyetem kutatói. Az eredmények szerint 13 régióban volt jelen a vírus, a pozitív esetek fele Lombardiából érkezett.

Mindeközben vasárnapi hír, hogy Nápolyban már komoly orvoshiány van: az olasz kormány közel félezer orvos felvételét indította el a városban és térségében, jelenleg ugyanis itt működik a  legnehezebben a kórházi ellátás.

Campania tartományban pályázatot hirdettek négyszázötven orvos felvételére, miután kiderült, hogy a vasárnaptól kiemelten járványveszélyesnek, vagyis vörös színűnek minősített régióban nem csak kórházi ágyból, mentőautóból, oxigénpalackból, hanem orvosból is hiány van.

A  nápolyi Cardarelli-kórház vezérigazgatója kijelentette, az intézmény terheltségét részben az okozza, hogy a lakosság a járványtól való félelmében „akármilyen kis tünettel” megrohamozza a sürgősségi osztályokat. Felmerült az Olaszországban élő, majdnem hatvanezer külföldi orvos és ápoló munkába állítása is, de ezt az orvoskamara nem támogatja.

A kormány bejelentése szerint minden megyében úgynevezett Covid-hoteleket kell felállítani a pozitív, de kórházi kezelést nem igénylő betegek ellátására. A számítások szerint húszezer helyre van szükség a jelenleg rendelkezésre álló valamivel több mint ezerhez képest. A Federalberghi szállodaszövetség emlékeztetett, hogy az országban található 27 ezer hotel kilencven százaléka jelenleg zárva van, ezért az ágazat készen áll az együttműködésre. A középolasz Lazio tartományban napi 45, az északi Bergamóban napi 80 euróba kerül a szállodákban karanténba helyezett betegek elszállásolása az államnak.

Rómában vasárnap is hosszú sorok kígyóztak a tesztállomások előtt: a belvárosi Szent János kórház bejáratánál a polgári védelem sátrában vesznek gyorsmintát, a városból kivezető utak mentén kialakított drive-in autós tesztállomásokon ki sem kell szállni a járművekből. A gyorsteszten pozitívnak bizonyulóknak további PCR-tesztet is kell végezni. A tesztelésre várók munkavégzés és/vagy  utazás miatt teszteltetik magukat. Mások egyszerűen tudni akarják, elkapták-e a vírust vagy sem. A tesztelési időpontot interneten foglalják le, a várakozási idő néhány hét.

Az antigén gyorstesztelés fokozatosan terjed egész Olaszországban: a szicíliai Palermóban csak szombaton 27 ezer tesztet végeztek, Torinóban a labdarúgócsapat Juventus stadionja egy részében is nyilvános szűrőállomást alakítottak ki.