Szerbiában hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely rendelkezik a kötelező és ajánlott védőoltásokról, illetve, amely nagyobb hatáskörökkel ruházza fel az egészségügyi tárca vezetőjét ebben a kérdésben. A lakosság fertőző betegségektől való megóvását célzó törvény átalakítása ugyanakkor komoly vitákat váltott ki a közvéleményben, melynek egy része szerint nem tehető kötelezővé a koronavírus elleni oltás felvétele. Az elfogadott jogszabály szerint a miniszter ugyanis elrendelheti a kötelező vagy javasolt rendkívüli oltási programot.

Ugyanakkor az egészségügyi államtitkár nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen módon szankcionálnák azokat, akik elutasítják az oltást.

„Ha véget ér a kötelező oltási program, amelynek keretében az egészségügyi dolgozókat, a katonaságot, a rendőrséget és mindazokat beoltatjuk, akiknek az ország működtetésében alapvető szerepük van, a lakosság más rétegei kerülnek sorra. Az állam vezetése biztosítani fogja az ingyenes Covid-ellenes vakcinát minden érdeklődő számára” – jelentette ki Mirsad Đerlek államtitkár, tudatta az N1, amely azonban arra is emlékeztet: a törvényszöveg másként rendelkezik a kötelező oltásról: a vakcinát meghatározott korú személyek (illetve más, törvénnyel meghatározott személyek) számára teszi kötelezővé s ezt a kötelezettséget a szülő sem utasíthatja vissza.

A védőoltás Szerbiában a következő esetekben kötelező:

– a meghatározott életkorba lépő személyek számára (tuberkulózis, diftéria – azaz torokgyík-, vérmérgezés, szamárköhögés ellen)

– azok esetében, akiket meghatározott fertőző betegségek veszélyeztetnek

– azok esetében, akiket különösen veszélyeztet egy adott betegség

– azok esetében, akik egészségügyi intézményekben dolgoznak (őket meghatározott fertőző betegségek ellen kell beoltani)

– külföldi utazásra indulók esetében olyan oltások beadása kötelező, amelyeket a fogadó ország ír elő.

Függetlenül attól, hogy a koronavírus elleni vakcina kötelező lesz-e vagy csak ajánlott, csak akkor lehet majd beadni, ha sikerül beszereznie az országnak. Szerbia elnöke már bejelentette, hogy decemberig az ország 1.8 millió oltóanyagot szerez be. Dragana Jovanović tüdőgyógyász azonban azt mondja, nem kell túlságosan nagy reményeket fektetni ebbe a bejelentésbe, mert az amerikai gyártó (a Pfizer) már bejelentette: nem várható, hogy március előtt ennek a cégnek a vakcinája megvásárolható lesz.

„Tartok tőle, hogy az oltás kötelezővé tétele éppen az ellenkező hatást váltja majd ki. Ez nem jó. Ezért kellene, hogy a koronavírus elleni vakcina csak ajánlott oltás legyen. Erősen javallott. Tudni kell, hogy egyetlen oltás sem véd száz százalékosan a megbetegedéstől, de már az is nagy segítség lenne, ha a beoltottak a Covid-19 enyhébb formáját kapnák el” – mutatott rá a szakember.