Kedden, amikor a fertőzöttek száma meghaladta a 2800-at, a fertőzöttek aránya a tesztek számához viszonyítva 21 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik tesztelt személy kapott kézhez pozitív eredményt.

Szerdán ez a szám meghaladta a 3500-at. Ha összehasonlítjuk az újonnan fertőzöttek számát az elmúlt 24 órában teszteltekkel, akkor több mint 28 százalékos részesedést kapunk, ami azt mutatja, hogy a tesztelés után szinte minden harmadik személy pozitív eredményt kapott kézhez – írja  nova.rs .

Ezt a számot a válságstáb tagjai szerint 10-20 százalékkal kell megnövelni, hogy valós adatokat kapjunk a fertőzöttek számáról.

A Covid-kórházak gyorsan megtelnek a betegekkel, a belgrádi Arenában ma 447 beteg van elszállásolva, ebből 250 szorul oxigénpótlásra.

„Legutóbb augusztusban és szeptemberben 434 betegünk volt Covid-kórházban, most pedig 447 az elmúlt 15-16 nap alatt, amióta újra megnyitottuk azt. Láthatjuk, hogy a szám milyen jelentősen megnőtt, éppen ezért arra kérjük a polgárokat, hogy viseljenek maszkot és tartsák be a kötelező távolságot” – nyilatkozta Vlado Batnožić a Szerbiai Rádió és Televíziónak, hozzátéve, hogy azoknak a betegek, akiket most kell az orvosoknak ellátniuk komolyabb a kórképük azokénál, akiket pár hónappal ezelőtt kezeltek.

Szerdán Aleksandrovacon, Trsteniken hirdettek ki rendkívüli állapotot azért, mert megugrott a fertőzöttek száma.

Tesztelésre váró polgárok (Fotó: Tanjug)