A dolgok jelenlegi állása szerint a címben feltett kérdésre egyelőre nincs válasz, ami azt is jelenti, hogy Szerbiában a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé is tehető, ehhez elég lesz az egészségügyi miniszter rendelete. Erről tanúskodik a köztársasági képviselők elé csütörtökön kerülő törvénymódosítás.

A lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény módosítása ugyanis annyi mozgásteret hagy, hogy a védőoltás kötelezővé tételét akkor fogadják el, ha arra szükség mutatkozik. A döntést a módosítás szerint az egészségügyi miniszter jogköréhez tartozna, és egy külön rendelkezéssel lehetne neki érvényt szerezni. Ez azt jelenti, hogy a rendkívüli immunizáció lehet ajánlott vagy kötelező, s ezt az egészségügyi miniszter rendelete dönti el az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban, a Köztársasági Közegészségügyi Intézet ajánlata alapján és a Fertőző betegségekkel foglalkozó köztársasági szakmai bizottság egyetértésével.

A törvénymódosításban az is helyet kapott, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik megtagadják a védőoltást. A törvény szerint az, aki megtagadja a védőoltást, 50 000 és 150 000 dinár közötti pénzbírságot kénytelen fizetni.