A koronavírus-járvány harmadik hulláma sokkal hosszabban tart majd mint az előző kettő, és sokkal több lesz a fertőzött, illetve a haláleset – jelentette ki prof. dr. Petar Kočović, aki az információs technológiák szakembere, és matematikai képletek segítségével próbálja meg modellezni a járvány terjedésének sebességét – írja a Blic.

Számításai szerint a harmadik hullám akár március közepéig is eltarthat, de ezzel nem lesz vége a megpróbáltatásoknak, mert ezután várható a járvány negyedik hulláma.

„Ezzel kapcsolatosan rövid-, közép- és hosszútávú prognózis létezik. Ez útóbbit nagyon nehéz meghatározni, középtávon már pontosabbak lehetnek az előrejelzések. A mostani számítások szerint március közepére lehet vége a mostani hullámnak, de ez vátozhat, lehet belőle újév, vagy akár április is“ – mondta Kočović a Prva TV vendégeként. Hozzátette, hogy a járvány harmadik hullámának csúcspontja Szerbiában megközelítőleg tíz nap múlva várható.

„Ezek után még körülbelül két hónapig – bár csökken majd a fertőzöttek száma – igen nehéz lesz a helyzet, a rossz hír viszont az, hogy negyedik hullám is várható, valószínűleg rögtön a harmadik lecsengése után” – fejtette ki véleményét a szakember.

Petar Kočović (Fotó: Telegraf)