„A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük” – így fogalmaztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a kedd délutáni sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy a járványügyi helyzet miatt meghozott törvényi kötelezettségnek eleget fognak tenni és kiköltöznek az egyetem épületeiből.

„A blokád addig tart, ameddig a hatalmi elnyomás meg nem szűnik” – hangzott el az egyetem Vas utcai épületénél, ahol a hallgatók megköszönték a környező utcák lakónak is a türelmet, a rendőröknek a demonstrációk biztosítását, a magánemberek támogatását és adományait.

A hetvenedik napja tartó blokád alatt az SZFE hallgatói és oktatói nem jutottak megegyezésre az egyetem új vezetésével, egyik fél sem engedett a követeléseiből. Az SZFE továbbra is szeretné visszakapni autonómiáját, amelyet az egyetemet vezető új kuratórium szeptember elsején vett el. Az egyetem új vezetése nem ismeri el, hogy minden jogkörüktől megfosztotta volna az egyetemistákat és az oktatókat.

A Hallgatói Önkormányzat bírósághoz és az Oktatási Hivatalhoz is fordult, amiért Szarka Gábor az egyetem új kancellárja felfüggesztette az oktatást november 6-án, arra hivatkozva, hogy az oktatás feltételei nem biztosíthatóak a blokád miatt.

A szeptember elseje óta fennálló egyetemi blokád nagy tömegeket mozgatott meg, nemcsak az interneten keresztül kaptak folyamatos támogatást a világ minden részéről, hanem Budapesten és vidéken több alkalommal tüntetésekkel bizonyították a magyarok, mennyire egyetértenek a szabad oktatásért, szabad országért folytatott küzdelemmel. A „freeSZFE” mozgalomnak már saját dala, saját jelvénye, saját tapsa, sőt saját maszkja is van.

Szombaton a Parlament előbb újabb tüntetés volt az SZFE mellett, ahol elhatározták, hogy ezentúl minden hétvégén tiltakoznak a Kossuth téren, amíg a követeléseik nem teljesülnek. Ez azonban már nem valósulhat meg, mert a kormány új korlátozó intézkedései azt is kimondják, hogy november 11-től minden fajta gyülekezés tilos.