Darija Kisić Tepavčević újonnan kinevezett munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, aki továbbra is a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy véleménye szerint Szerbiában megközelítőleg tízszer több a koronavírus-fertőzött, mint a hivatalosan regisztráltak száma – írja a szerb sajtó.

A miniszter az RTS-nek azt mondta, hogy büntetésekkel nem lehet legyőzni a vírust, csak felelősségteljes viselkedéssel és a szabályok betartásával.

„Sajnos ez a helyzet mindenütt, nem csak nálunk. A megelőzés csak akkor működhet, ha mindannyian úgy viselkedünk, mintha potenciális vírushordozók lennénk. Még azok is, akik már egyszer átestek a fertőzésen, mert láttunk, hogy újból elkaphatják a vírust. Hétfőn 292 fertőzöttet szállítottak kórházba és 102 személyt engedtek haza. Ebből könnyű kiszámítani, milyen ütemben telnek a kórházak és mikor érünk a kapacitások határához” – mondta a szakember.

Szerbia: Tizenegyen elhunytak, 1.318 új fertőzöttet azonosítottak

Kisić Tepavčević arról is beszélt, hogy szerinte teljesen normális, hogy az embereket irritálja, hogy a válságstáb tagjai folyton ugyanazt ismételgetik a rendelkezések betartásáról és ezek negatív érzelmeket váltanak ki belőlük. Arra is kitért, hogy büntetőintézkedésekkel nem lehet megállítani a virus terjedését.

„Nem hiszem, hogy büntetőpolitikával legyőzhető a vírus. Itt csak az segít, ha mindannyian együtt gondolkodunk. Senki nem győzhet meg arról, hogy a pénzbírság afelett áll, hogy egészségesek maradjuk“ – fejtette ki véleményét a miniszter.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: archív)