Az elsődleges kísérleti eredmények alapján úgy tűnik, hatékony a koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina.

Az első tesztek alapján több mint 90 százalékos hatékonyságú az a védőoltás, amit az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech nevű biotechnológiai vállalat közösen fejlesztett – írja a Pfizer közlése alapján a The Washington Post, amire a  HVG is hivatkozik.

A Pfizer 43 500 fővel végezte el a vakcina tesztjét összesen hat országban, és egyetlen esetben sem merült fel semmilyen biztonsági aggály – összegzi az eredményeket a BBC. Az alanyok közül 94-en kapták el a koronavírust úgy, hogy ők korábban nem voltak fertőzöttek. Közülük kilenc volt olyan alany, aki megkapta a két védőoltást, ami alapján úgy tűnik, a két cég által fejlesztett vakcina igen hatékony.

A vállalatok most azt tervezik, hogy a hónap végéig benyújtják az engedélyezési kérelmet az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalnak (FDA). Jelenleg körülbelül tucatnyi szer van a kísérletek utolsó fázisában, de ez az első, ami biztató eredményeket mutat.

A Pfizer és a BioNTech egy kétkomponensű vakcinát fejlesztett, amelynek egységeit három hét különbséggel kell beadni a pácienseknek. A cégek szerint az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában, Argentínában, Dél-Afrikában és Törökországban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a második beadása után hét nappal már 90 százalékos védelmet nyújt a szer. A Pfizer úgy véli, ha megkapják az FDA engedélyét, év végéig 50 millió, 2021-ben pedig 1,3 milliárd oltóanyagot tudnak majd leszállítani.

A szállítással és tárolással kapcsolatban viszont a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet a logisztikát megvalósítani. A vakcinát ugyanis jelenleg -80 Celsius-fokon kell tárolni. Emellett azt sem tudni, meddig tart az immunitás.

Illusztráció