Belgrád, Szkopje és Tirana a hétfői „Kis-Schengen” elnevezésű online videokonferencián együttműködési megállapodást írt alá a Covid—19 elleni harcban.

A megbeszélésen ezen kívül Szerbia és Albánia államközi megállapodást írtak alá a polgárok személyi igazolvánnyal történő szabad mozgásáról.

A memorandumot és a megállapodást Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia miniszterelnökei, Ana Brnabić, Zoran Zaev és Edi Rama írták alá Aleksandar Vučić szerbiai elnök jelenlétében.

Vučić rámutatott, hogy a most megközött együttműködések  nemcsak politikai kezdeményezések. Szerinte a gazdaság fellendülését is elősegíti mindez valamint a polgároknak növeli az országukba vetett bizalmát.

A három ország együtt fog dolgozni a koronavírus elleni oltóanyag beszerzésén, segítenek egymásnak az észak-macedón, a szerb vagy az albán egészségügyi rendszer túlterheltsége esetén.

„A polgárok PCR-tesztek, adminisztratív és pénzügyi akadályok, valamint többletköltségek nélkül mozognak. Ha e három ország valamely lakóját e három ország egyikének területén kezelik, akkor az az ország viseli a költségeket” – magyarázta Zaev.

A szerb küldöttség a videokonferencián (fotó: Tanjug)