Döntő lépésre szánta el magát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új, az állami hatalom által támogatott vezetése. Hétfőtől beszüntetik az oktatást, az egyetem épületeit bezárják és törlik a félévet. A hallgatók azonban nem szándékoznak elhagyni az épületeket.

Az október 23-i óriás tüntetés után még feszültebb a helyzet az SZFE körül. Hiába biztosítják tömegek szolidaritásukról az egyetemet Magyarországról és azon kívülről is, az új vezetés nem hajlandó megalkudni és egyre határozottabban lép fel a tiltakozókkal szemben.

A tüntetés után Szarka Gábor kancellár meghosszabbított őszi szünetet rendelt el, amelynek idejére az épületek fertőtlenítésére és karbantartásra való hivatkozással próbálta rávenni a hallgatókat, hagyják el az épületeket. A hallgatók és oktatók biztosították az előírt munkálatok elvégzését, de nem költöztek ki, inkább még meg is erősítették az általuk elfoglalt épületek védelmét. Az oktatást saját szervezésükben folytatták.

Tüntetés az SZFE mellett 2020 október 23-án (Fotó: Szappanos Veronika)

Tüntetés az SZFE mellett 2020 október 23-án (Fotó: Szappanos Veronika)

Az egyetem vezetése ezután felfüggesztette a szociális támogatások és ösztöndíjak kifizetését. A szociális támogatás rászorultsági alapon kerül elosztásra, tehát éppen a legrosszabb körülmények közt élőket érinti ez a húzás. A hallgatók megpróbálták adományokból kipótolni a hiányzó összeget.  Közben újabb oktatási helyszínt bezáratott a kancellár.

A hallgatók egyeztetésre hívták meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert és az általa összeállított küldöttséget jövő hétre az Ódry Színpadra. A miniszter nem sokat gondolkodott a válaszon, pénteken visszautasította az ajánlatot.

A vezetés ugyancsak pénteken arról döntött, hogy az SZFE oktatási tevékenységét beszünteti, a félévet érvényteleníti, az oktatás csak 2021. február 1-től folytatható. A Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának döntése szerint jelen körülmények között nem biztosíthatóak az oktatás feltételei, a hallgatói jogok védelme, a biztonságos munkakörülmények és az Egyetem akadémiai autonómiája. A tanév február 1-től folytatható, „addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető.”

A hatalom képviselői szerint az első félévben megszerezhető kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, ezért azok elismerésére nincsen mód. Ezzel is a diákokat sújtják.

Az Alapítvány Kuratóriumának az egyetem honlapján olvasható tájékoztatásában biztosítja a hallgatókat és dolgozókat arról, hogy hallgatói jogviszonyok és a munkaszerződések megszűnését a döntés nem érinti. A szociális támogatások és ösztöndíjak kiutalásra kerülnek. Az egyetemi épületeket viszont el kell hagyni, azok november 9-től zárva tartanak. A kollégiumi elhelyezésre jogosultak számára a kancellár indokolással előterjesztett kérelem alapján elhelyezést ígér.

A helyzetet nehezíti a Magyarországon szerdától érvényes rendkívüli jogrend. Az éjszakai kijárási korlátozás alapján éjfél és reggel öt óra között mindenki köteles lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén tartózkodni. Ha az egyetem vezetése hétfőn valóban lezárja az épületeket, akkor kérdés, hogy azok mennyiben szolgálhatnak tartózkodási vagy szálláshelyként.

Az SZFE Vas utcai központja 2020 október23-án (Fotó: Szappanos Veronika)

Az SZFE Vas utcai központja 2020 október23-án (Fotó: Szappanos Veronika)

Az SZFE hallgatói szerint az egyetem bezárásának nincs jogalapja, hétfőn folytatni szeretnék az oktatást. Németh Eszter kezdeményezése alapján újabb tüntetés szerveződik szombat estére a Kossuth térre. A Független Szabad Egyetem Facebook-oldalán olvasható meghívó szerint „Az SZFE célkitűzései egyetlen esetben válhatnak valóra, ha elegen segítünk nekik és mutatjuk a kormánynak, hogy nem tehet mást mint enged a követeléseknek. Ezért arra kérlek, hogy november 7-én, délután 17:00-kor jelenj meg a Kossuth téren, transzparenssel, piros-fehér szimbólummal, fáklyával bármivel ami az egyetem melletti kiállásodat jelképezi. Az esemény addig ismétlődik amíg a célkitűzések megvalósulnak.”

A szervezők nyomatékosan kérik, hogy pártok és civil szervezetek transzparensei ne jelenjenek meg a tiltakozáson.

November 7-én is tüntetéssel folytatódik az SZFE ügye (Fotó: Szappanos Veronika)