A köztársasági válságstáb pénteki ülésén olyan a javaslatot hozott, hogy tiltsák be kültéren és beltéren is az öt főnél tömegesebb gyülekezést. Sajtóértesülések szerint a maszkviselés azonban kültéren továbbra sem kötelező, csak ajánlott.

Az általános iskolások őszi szünidejét illetően nincs változás, a szerbiai diákok az érvényes iskolanaptár szerint november 11-től 13-ig lesznek szüneten, ezt követően az első tanítási nap november 16-a lesz. Lapértesülések szerint ugyanígy a középiskolások számára is háromnapos lesz az őszi szünet.

Ebben a pillanatba az még nem tisztázott, hogy a vajdasági diákokra is ugyanígy vonatkozik-e a rendelkezés, mivel a tartományi iskolanaptár nem irányozta elő az őszi szünetet.

A szünidő meghosszabbítása mellett az elmúlt napokban olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a válságstáb mai ülésén a vendéglátóipari objektumok munkaidejének lerövidítését, illetve a mozik, színházak és óvodák bezárását is kezdeményezik, de ilyesmiről nem született megállapodás.

Branislav Tiodrović, a válságstáb tagja csütörtökön még azt mondta, hogy amennyiben a napi fertőzöttek száma meghaladja a 2000-et – ami meg is történt – akkor az egyetlen hatásos intézkedés az lesz, ha a vendéglátóipari létesítmények 21 órakor bezárnak, 5 főnél többen pedig nem gyülekezhetnek.

Branislav Tiodrović (Fotó: Archív)