Ana Brnabić beharangozta, hogy jövőre tovább növekszik a tanügyi dolgozók fizetése, írja a Blic Biznis.

A kormányfő Branko Ružić oktatási miniszterrel közösen egy „okos iskolapad” átadásán vett részt egy általános iskolában, amikor újságírók a tanügyi bérekről kérdezték.

Brnabić elmondta, hogy a tervek szerint 2021-ben fogják végrehajtani a fizetési osztályokra vonatkozó jogszabályt, ami szerinte lehetővé teszi a közszférában, egyebek közt a tanügyben dolgozó, kiemelkedő személyek megjutalmazását is.

– Úgy vélem, a szakszervezetek elégedettek lesznek. A fizetéseket fogjuk növelni, nem a különféle juttatásokat – mondta Brnabić és aláhúzta, ilyen módon a jövedelem átláthatóbbá válik.

Branko Ružić rámutatott, hogy az esetleges béremelésről Szerbia kormánya dönt majd.

– Amikor a költségvetésről lesz szó, akkor a szakszervezetekkel is leülünk tárgyalni, hogy megnézzük, mi módon lehetne a béremelést árnyaltan végrehajtani – mondta a tanügyminiszter.

Ružić arról is beszámolt, hogy szerdán reggel a tanügyi dolgozókat képviselő négy reprezentatív szakszervezet képviselőivel tárgyalt.

– Mi nem ellenfelek, hanem partnerek vagyunk – fogalmazott Ružić és emlékeztetett, hogy a tanügyben az elmúlt két év során kétszer emelkedtek a bérek, egyszer 10, egyszer pedig 9 százalékkal.

A hiányzó 15-16 százalékos emelés, amit a szakszervezetek követelnek, a fizetési osztályokra vonatkozik, és a tervek szerint 35 százalékos emelkedést eredményez majd.

Ana Brnabić (Fotó: Archív)