Az a gépfegyver, ami a bécsi terroristák egyikénél látható, nagy valószínűséggel a kragujevaci gyárban készült, nyilatkozta a Nezavisne novine lapnak Aleksandar Radić belgrádi katonai szakértő.

Radić szerint még a homályos fényképen is felismerhetők azok az elemek – a gránátvető irányzék formája, és a cső tokja – melyek a kagujevaci gyárban készült fegyverekre jellemzők.

A szakértő szerint a fegyverhez három módon is hozzájuthattak a bécsi terroristák.

Az első lehetőség az illegális fegyverkereskedelem, ugyanis a néhai Jugoszlávia háború sújtotta területeiről néhány tíz, vagy száz euróért beszerezhetők ezek a fegyverek, melyeket azután az európai országokban ezer eurónál magasabb áron értékesítenek.

A másik mód, hogy egy harmadik ország közreműködésével legálisan vásárolták meg, majd illegális módon juttatták Bécsbe, vagy másik európai országba.

A jugoszláv fegyverek Unióba való jutásának harmadik lehetséges módja pedig a Balkánról származó, jelenleg az EU-ban ténykedő bűnszervezetek révén történhet.

Radić kiemelte, hogy nem lenne példa nélküli, ha bebizonyosodna, hogy a bécsi terrortámadásnál kragujevaci fegyvereket használtak, ugyanis néhány évvel ezelőtt Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletben is a néhai Jugoszlávia területéről származó fegyvereket használták.

Az osztrák belügyminiszter kedden megerősítette, hogy a 20 éves merénylő az albán gyökerekkel rendelkező, észak-macedóniai származású Kurtin S., akit tavaly azért ítéltek el, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A bécsi terrorista a feltehetően jugoszláv gyártmányú géppuskával (Fotó: Instagram / Prinscreen)