Legalább egy elkövető még szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően, jelentette be az osztrák belügyminiszter éjszakai sajtótájékoztatóján – írja a 444.hu.

Karl Nehammer közölte, hogy osztrák fővárosban hajtóvadászat indult, 150 Cobra-kommandóst, és több száz rendőrt vezényeltek az utcákra. Az áldozatok száma háromra nőtt, két járókelő, illetve az egyik támadó, akivel a rendőrök végeztek, írja az ORF.  A belügyminiszter a bécsieket felszólította: Aki teheti maradjon otthon, a belvárost mindenképpen kerüljék.

Az iskolák, óvodák zárva maradnak kedden, tette hozzá. A hatóságok megerősítették a határellenőrzést is.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára,”

Ahogyan arról beszámoltunk, hétfőn este nyolc óra után jelentek meg fegyveresek a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén Bécsben.

Lövöldözés tört ki Bécsben egy zsinagógánál

Oskar Deutsch, az Izraelita Hitközség elnöke a Twitteren arról írt, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy a zsinagóga volt-e a támadás célpontja, mivel az épület a lövöldözés időpontjában zárva volt.  Deutsch később a Kuriernak azt is elmondta, hogy a bécsi zsidó közösség egyetlen tagja sem volt a támadás sérültjei között.

A Kurier interjút készített a zsinagóga mellett lakó rabbival, aki azt nyilatkozta, hogy a támadó a környék bárjainak és kávéházainak teraszain üldögélő vendégekre célzott, nem a zsinagógát támadta.

Később kiderült, hogy több elkövető puskákkal támadott összesen hat helyszínen. Az egyik támadót a rendőrség lelőtte. Az ORF szerint 15 sérültet szállítottak kórházba, közülük 7 ember állapota súlyos.

Bécsben utcára vezényelték a rendőröket (Fotó: AFP)