Nem is olyan rég a kávét még a szakemberek az egészségügyi rizikókhoz sorolták, ám az elmúlt évtized kutatásai rámutattak, hogy a kávé tulajdonképpen jót tesz az egészségnek – írja a BBC.

A koffein jelenleg a legnépszerűbb pszichoaktív drog a világon. Az emberek már évszázadok óta fogyasztják, de az egészségre gyakorolt hatásáról eddig különböző vélemények voltak.

Marc Gunter, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) táplálkozás és anyagcsere szekciójának vezetője szerint korábban a kávét inkább valamiféle rossz dologként könyvelték el.

„Az 1980-as és ’90-es évek kutatásai azt mutatták ki, hogy a szív és érrendszeri betegségek tekintetében nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kávéfogyasztók, azóta viszont szélesebb körben végeztek vizsgálatokat és a tudósoknak már sokkal több adatuk van a több százezer kávéfogyasztó szokásairól.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kávét eddig rákkeltőnek tartották, mivel tartalmaz akrilamidot, ami egy olyan rákkeltő vegyület, ami más ételekben is előfordul, mint például a toastban, tortákban vagy a chipsekben. Azonban egy 2016-os vizsgálat szerint a kávé csak akkor rákkeltő, ha nagyon magas hőmérsékleten fogyasztjuk – 65 Celsius-fok vagy afelett.

A kutatások azt is felfedték, hogy a kávénak egészséget védő hatásai is vannak. Néhány tanulmány rámutatott, hogy a kávé alacsonyabb rizikójú elhízási hajlandósággal jár, és a vastagbélrák kiújulásának esélyeit is csökkentette az érintetteknél.

2017-ben Gunter publikálta azokat a kutatási az eredményeket, amelyek félmillió kávéfogyasztót vizsgáltak tizenhat évig Európa szerte.

Ebbő kiderült, hogy azok, akik több kávét fogyasztottak, azok kisebb eséllyel haltak meg szívrohamban, stroke-ban vagy rákban. Az eredmények megegyeznek más kutatásokkal is, amiket a világ teljesen más tájain végeztek.

Gunter kijelentette, hogy mára már elég nagy a konszenzus más tanulmányokkal abban, hogy azoknak, akik legalább egy kávét fogyasztanak naponta, kevesebb betegséggel kell megküzdeniük, mint kávét nem fogyasztó társaiknak. ( A hamuesgyemant.hu nyomán)

Illusztráció (Fotó: archív)