Predrag Kon járványügyi szakorvos, a köztársasági válságstáb tagja ismételten Facebookon figyelmeztette a polgárokat a koronavírus-fertőzés következményeire, illetve a járvány elleni védekezésre – írja a Blic.

A kissé drámaira sikerült felszólítást főleg a főváros lakóihoz intézte az epidemiológus.

„Külön kérném a Belgrádiakat, hogy mivel a fertőzés harmadik hullámának csúcspontján vagyunk, kerüljék a tömeget és az olyan helyeket ahol sokan vannak. Viselkedjenek úgy, mintha este hét és reggel öt között kijárási tilalom lenne. Ha mégis elhagynák lakóhelyüket, mindenképpen viseljenek maszkot, főleg zárt térben“ – írta Kon, aki néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy ezen a héten Szerbiában a napi újonnan megfertőződöttek száma meghaladhatja a kétezret.

Kon szerint ez azért veszélyes, mert nagyon gyorsan telnek a kórházak, úgy a fővárosban, mint vidéken.

A napokban sorra dőltek meg a rekordok Szerbiában, ami a fertőzöttek számát illeti, az elmúlt huszonnégy óra adataiból pedig az is kiderült, hogy az új fertőzöttek 50-85 százaléka belgrádi lakos.

Kon a Facebookon még arra is kitért, hogy a polgároknak mindenképpen viselniük kell a maszkot, szerinte ez kulcsfontosságú a vírus elleni védekezésben.

„Ha kinevetik önöket, hogy maszkot viselnek, mondják nyugodtan, hogy a maszkviseléssel a köztársasági válságstábon gúnyolódnak, ez majd felvidítja őket. Egyébként azt is mondhatják, hogy a válságstáb találta ki a vírust, mert ezt szeretik hallani. Gyakorlatilag mindegy mit mondanak, csak viseljék a maszkot“ – írta többek között Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)