Szijjártó Péter, a magyar külügyi tárca vezetője kijelentette, hogy tisztességtelen lenne Szerbiával szemben, ha a koszovói kérdés megoldása lenne az ország EU integrációjának, illetve a csatlakozási folyamat felgyorsításának a feltétele.

– Ez tisztességtelen, és ennek nem szabad így lennie – szögezte le Szijjártó a Prva Televízió műsorában.

Mint fogalmazott, Brüsszelben az EU bizonyos országai és intézményei úgy gondolják, hogy ez a politikai előfeltétel egy jó referencia számukra, hogy ne támogassák Szerbia integrációjának előrelépését, és ez pedig, mint mondta, nagy probléma.

Szijjártó Péter sajnálja, hogy Szerbia idén egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyithatott meg, és azt mondta, ez az EU szégyene, nem pedig Szerbiáé.

A magyar külügyminiszter megismételte, hogy Magyarország továbbra is Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsítását szorgalmazza, meg úgy gondolja, hogy legalább annyira az Európai Unió érdeke is, hogy Szerbia tagja legyen, mint fordítva.

A magyar diplomácia vezetője elégedettségét fejezte ki, amiért Aleksandar Vučić odafigyel a vajdasági magyarok véleményére, és azok a kormánykoalíció részét képezik.

Szijjártó Péter szerint Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő, valamint Siniša Mali és Jadranka Joksimović miniszterek Magyarország értékes partnerei, akikkel kiváló az együttműködés.

Szijjártó Péter a SNS nagygyűlésén Belgrádban (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)