Huszonhétre emelkedett a szombati összesítés szerint az előző nap délutáni égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak a száma, miközben folytatódott a romok átkutatása.

A nyugat-törökországi Izmirben, ahol legalább húsz épület összedőlt, 25 halottat számláltak össze, és több mint 800 ember sérült meg a 7-es fokozatú földrengésben. Izmirtől légvonalban 80 kilométerre nyugatra, a Görögországhoz tartozó Számosz szigetén két fiatal vesztette életét.

A török tévék tudósításaiban látni lehetett, hogy mentők kutatnak túlélők után a romok között. A török kormány közlése szerint eddig mintegy száz embert mentettek ki, szombat délelőtt még kilenc épületben folyt a kutató-mentő művelet a török nagyvárosban.

A mentésben mintegy ötezer ember vesz részt, és 20 keresőkutyát is bevetettek. Eddig 750 sátrat állítottak föl, és mobil konyhákon 50 ezer embernek biztosítják az ellátását.
Számosz szigetén újabb erős rengéstől tartva sokan sátrakban vagy az autójukban töltötték az éjszakát. Péntek éjjel és még szombat reggel is voltak 4-es fokozatú utórengések. Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő szombaton a szigetre utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon a földrengés után kialakult helyzetről. (MTI)