Ezekben a napokban egy anyákat tömörítő csoport felhívást tett Nagykikinda polgáraihoz, hogy csatlakozzanak az „Együtt Nagykikinda gyermekeiért” polgári akcióhoz.

Az „Anyák szolidaritásban” kezdeményezés négy nagykikindai nő ötlete és aláírásokat gyűjtenek egy petícióhoz, amelyben arra kérik a helyi hatóságokat, hogy külön alapot alakítsanak ki a városi költségvetésben a súlyos beteg gyermekek kezelésére.

„Léteznek olyan témák, amelyek miatt össze kell fognunk és elég, ha csak aláírással támogatjuk az ötletet, ami sokat jelent a súlyosan beteg gyermekek és szüleik számára – magyarázzák az „Együtt a Nagykikinda gyermekeiért” polgári akció kezdeményezői. A közösségi hálón, valamint a város főterén minden nap gyűjtik polgártársaik aláírását, és reményeik szerint nagyon hamar átadják majd a petíciót a nagykikindai városi vezetésnek.

Tanja Bogaroški, a kezdeményezés egyik tagja a Vajdasági Rádió és Televíziónak nyilatkozva elmondta, a kezdeményezésben azt kérik, hogy a költségvetés keretein belül évente 10 millió dinárt különítsenek el a beteg gyermekeket támogató alap számára. Ezt az alapot azoknak a szülőknek bocsájtanák a rendelkezésére, akiknek gyermeke súlyosan beteg.

„Úgy gondoljuk, hogy erre sajnos szükség van – mondja a nagykikindai anyuka. A petíciót egyébként a Facebookon is meg lehet találni és alá lehet írni. A petíció kezdeményezője hangsúlyozza, a nagykikindai emberek mindig reagáltak hasonló esetekben, és megmutatták szolidaritásukat és úgy látja, most is hasonló a helyzet. Sajnos, mint mondja, néhány csatát már elveszetettek a nagykikindaiak éppen ezért még inkább azt várják, hogy a javasolt megoldást elfogadják.

Amennyiben a város vezetése elfogadja a kezdeményezést, Nagykikinda lesz az egyike azon kevés helyi önkormányzatoknak, amelyek a városi költségvetésben külön forrásokat különítenek el súlyos beteg gyermekek kezelésére.

Akcióban a nagykikindaiak (Fotó: Vajdasági Rádió és Televízió/Aleksandar Kurbalija)