Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek. A korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben – írja az MTI.

A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus. Az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak.

A kijárási tilalom előtt órákban rengetegen próbálták meg elhagyni Párizst, a Nova S portál információi szerint a francai fővárosból kivezető utakon óriási dugók alakultak ki.

„El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – mondta Emmanuel Macron, francia elnök televíziós beszédében. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos.

Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Este kilenc után elnéptelenedik a francia főváros (Fotó: AP)