Az elmúlt napokban több, Vajdaságban működő idősotthon, illetve gerontológiai központ dolgozója is felkereste szerkesztőségünket azzal a kérdéssel, hogy kötelező-e felvenniük az influenza elleni védőoltást.

Szerkesztőségünk közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes Munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztériumhoz, hogy küldjék el azt a dokumentumot, amellyel elrendelték a szerbiai gerontológiai központok dolgozóinak kötelező influenza elleni beoltását. A dokumentum igénylése mellett további kérdéseket intéztünk a tárcához. Megkérdeztük, hogy milyen jogalappal rendelték el ezt a kötelezettséget, igazak-e azok az állítások, miszerint a kötelezettség nem vonatkozik az intézmények minden dolgozójára és így például a védencekkel leginkább kapcsolatban lévő szociális munkásokra és munkaterapeutákra. Továbbá megkérdeztük, hogy mely gyártó vakcináját fogják beadni a dolgozóknak, valamint azt is, hogy milyen szankciókra számíthatnak azok az alkalmazottak, akik nem hajlandók felvenni az oltást.

A minisztériumból még a törvényes határidő előtt megérkezett a válasz, amiből egyértelműen kiderül, hogy szó sem volt arról, hogy ezen intézmények dolgozóit az influenza elleni védőoltás felvételére kötelezzék.

„A 2020. október 26-i keltezésű közérdekű adatigénylésében a Munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztériumtól azt kérte, hogy a tárca juttassa el azt a dokumentumot, ami alapján a minisztérium a Szerbiában működő gerontológiai központok dolgozói számára előírta az influenza elleni védőoltás felvételét, valamint bizonyos kérdésekben további magyarázatot kért.

Ezzel kapcsolatosan szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás az egészségügyi rendszer hatáskörébe tartozik. Tekintettel arra azonban, hogy a szociális védelemben dolgozók, illetve a védencek a veszélyeztetett csoportba tartoznak, prioritást élveznek a vakcináció folyamatában. Ez a minisztérium nem hozott semmilyen szabályzatot a védőoltás kötelezővé tételéről, hanem egy útmutatót, amely az intézmények és otthonok védenceinek beadandó védőoltás megszervezésére vonatkozik, és aminek célja a járvány terjedésének a megakadályozása, ez pedig elérhető a minisztérium honlapján a COVID bannerre kattintva. Ebből a szabályzatból világosan kiderül, hogy abban ki van hangsúlyozva, a védőoltás beadása előtt be kell szerezni a védencek, illetve törvényes képviselőik hozzájárulását”

– olvasható Ljiljana Mirić Stanković, a Munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium közérdekű adatigénylések ügyében illetékes munkatársának levelében.

A levélben említett útmutató ITT olvasható.