Az Ujedinjeni protiv kovida (Együtt a covid ellen) elnevezésű szervezet közleménye szerint Szerbiában megértek a feltételek arra, hogy bevezessék a rendkívüli helyzetet – írja a 021.rs.

A közlemény kitér arra, hogy Szerbiában törvény írja elő, hogy mi a rendkívüli helyzet és mi a járvány, valamint, hogy ilyen helyzetben az állami szerveknek  mi a teendője.

Az Ujedinjeni protiv kovida (UPK) nevű polgári csoport elégedetlen a köztársasági válságstáb döntéseivel, szerintük egyértelmű, hogy törvény rendelkezik arról, hogy mely állami szerv hirdetheti ki a rendkívüli helyzetet, de ez biztosan nem a köztársasági válságstáb.

„Ha azokról a szervekről beszélünk, amelyeknek a járvány ellen kellene küzdeniük, a fertőző betegségekről szóló törvény az egészségügyi minisztert, a közegézségügyi intézetet és azt a bizottságot jelöli meg, amely járvány idején a polgárok egészségéről kellene hogy gondoskodjon. Olyan, hogy köztársasági válságstáb, a törvényben nincs definiálva“ – írják a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy különösen a válságstáb politikai és szakmai vonulata ad aggodalomra okot, mert jogilag ilyen szerintük nem létezik.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)