Szeptemberben és október elején Szabadkán teljesen stabil volt a járványügyi helyzet, azonban október második felében ismét növekedésnek indult a koronavírusos betegek száma. A legutóbbi adatok szerint az észak-bácskai városban pillanatnyilag 18 aktív fertőzött van – nyilatkozta csütörtökön dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusa.

– Minden nap regisztrálunk egy-egy új beteget, de szerdán már négy új fertőzöttet azonosítottunk. Az abszolút szám még mindig alacsony, de a tendencia az, hogy romlik az epidemiológiai helyzet, ami azt jelenti, hogy egy-két hét múlva, vagyis novemberben az abszolút szám biztos, hogy sokkal magasabb lesz. Az pedig, hogy ez a szám mekkora lesz, csak tőlünk függ – magyarázta Bohucki.

A 18 aktív fertőzött közül, akik zöme 20 és 45 év közötti, mindössze hárman szorulnak kórházi kezelésre, a többieknél a COVID-19 enyhébb klinikai kórképpel jelentkezett, így ők otthon lábadoznak.

– Ez a betegség persze az idősebbekre nézve mindig veszélyesebb, de a fiatalok esetében is veszélyes lehet, amennyiben valamilyen krónikus betegséggel küzdenek. Szerencsére most nincsenek súlyos esetek – mutatott rá az epidemiológus.

Nebojša Bohucki elmondta, hogy amíg a COVID-19 ellen nincs megfelelő védőoltás, addig a betegséget csak nem specifikus eszközökkel, illetve módon tudjuk megelőzni. Ezek közül a legfontosabb a maszkviselés, továbbá fontos még a gyakori kézmosás, a szociális távolságtartás és a rendszeres szellőztetés, amelyekkel bármilyen cseppfertőzés, így a COVID-19 is megelőzhető.

Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusa (Fotó: Tóth Imre / Szabad Magyar Szó)