A Szerbiai Egyesült Ellenzék (UOPS) nevű tömörülés közleménye szerint az újonnan megalakult szerb kormány nem legitim, mert „hamis választások” révén tartották meg hatalmukat. Ezzel együtt új, szabad és becsületes választások kiírását, valamint médiaszabadságot követeltek – írja az N1.

Közleményükben kiemelik hogy a mai nap után is Aleksandar Vučić marad „minden állami felhatalmazás bitorlója”, aki alkotmányos kötelezettségeit felrúgva máris új választásokat jelentett be.

Az UOPS csak akkor vesz részt ezeken a választásokon, ha egyenlő feltételek mellett indulhatnak a hatalmi pártokkal, valamint ugyanolyan médiafeltételekkel, főleg, ami a közszolgálati médiát illeti. A közlemény szerint „hamis választás” sem számukra, sem pedig a Szerbai utcán tüntetők számára nem kerülhet szóba.

„Szabad válsztásokra és szabad médiára van szükség. A polgárok támogatását kérjük majd, hogy ezt kiharcoljuk. Készek vagyunk a rezsimmel való párbeszédre, amelyet az Európai Unió közvetítésével kell lebonyolítani, és nekik kell felügyelniük a választási kampányt, valamint magát a választásokat is” – áll többek között a Szerbiai Egyesült Ellenzék közleményében, amelyben felszólítják a hatalmat, hogy hagyjanak fel a polgárok riogatásával, a médiában dolgozók, valamint más munkavállalókra való nyomásgyakorlással, illetve az ellenzéki politikusok és pártok ellehetetlenítésével.

Az UOPS sajtótájékoztatója (Fotó: N1)