2021 januárjától újfajta adónemeket vezet be Szerbiában az állam. A pénzügyminisztérium által kidolgozott törvénytervezet szerint adót fizetünk majd a melléképületekre, pincékre, fűtőházakra, fáskamrákra, istállókra, de még a különböző ólakra és fedett teraszokra is – írja a Nova S portál.

A tervezet szerint az adó nagyságát az adott objektum községbeli átlagára határozza meg.

Az eddigi törvényben a garázsok után kellett adót fizetni, most viszont az új törvénytervezetben a „garázsok és melléképületek” szóösszetétel szerepel, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden udvaron álló melléképület, illetve objektum után adót kell majd fizetni.

A pénzügyminisztérium három csoportra osztotta ezeket.

Az első csoportba tartoznak a kutak, medencék, fűtőházak, fáskamrák, pincék, tartályok, és más hasonló objektumok.

A második csoportban az olyan gazdasági épületek szerepelnek, amelyek megépítéséhez építési engedélyhez van szükség. Ide tartoznak az olyan objektumok, amelyek állattenyésztésre alkalmasak, illetve valaminek a raktározására szolgálnak.

A harmadik csoportban azok a fedett teraszok kaptak helyet, amelyek 10 négyzetméternél nagyobbak.

A törvénytervezet jelenleg valamiféle közvitán van, amely november 4-ig tart, a pézügyminisztérium honlapja szerint a fiskalni.sektor@mfin.gov.rs e-mail címre várják a polgárok észrevételeit legkésőbb november 4-én 15.30-ig.

Az új adótörvény a tervek szerint 2021 januárjától lép életbe.

Ezentúl a hasonló fedett verandákra is adót kell majd fizetni (Fotó: ketkes.hu)