Azok után, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója a vállalat hivatalos blogján közölte, a legnépszerűbb közösségi oldal betiltja platformján a holokauszttagadást, a kanadai Népírtás kivizsgálásával foglalkozó intézet kérelmet adott át a Facebooknak, amelyben arra kérik a céget, hogy ugyanilyen módon járjon el a srebrenicai 1995-ös népírtással kapcsolatban is.

„Szemtanúi vagyunk annak, hogy az Ön platformját egyre többször használják fel a srebrenicai népírtás folyamatos és szervezett tagadására” – olvasható a nyílt levélben, amelyet az intézet Mark Zuckerbergnek címett.

Az intézet igazgatója, Emir Ramić a Balkáni Oknyomozó Hálózatnak (BIRN) érdeklődésére elmondta, ha a Facebook ugyanúgy jár el a srebrenicai népírtás esetében, mint tette azt a holokauszttagadás során, akkor az jelentős mértékben hozzájárul majd a valósághoz, az igazsághoz és a kulturális emlékezethez.

„A srebrenicai népírtás tagadását vagy kicsinyítését be kell tiltani, ugyanúgy, ahogy a holokauszttal kapcsolatos erőszakos cselekedeteinek a dicsőítését“ – mondta Ramić.

A Facebook a BIRN érdeklődésére elmondta, egyelőre nincs hivatalos reakciójuk a kezdeményezéssel kapcsolatban, de hozzátették, a Facebooknak van saját cégpolitikája, amely tiltja bármilyen erőszakos cselekedet dicséretét.

A srebrenicai mészárlás során hétezer bosnyák férfit és fiút öltek meg, és több tízezer nőt, gyereket és időset űztek el. A bosznia-hercegovinai és a nemzetközi bíróságok az 1995-ös történést népírtásnak minősítették, azonban Bosznia-Hercegovina nem rendelkezik olyan törvénnyel, amely tiltaná a népírtás tagadását, s az országban élő szerbek politikai vezetői szerint Srebrenicán nem történt népírtás.

Mark Zuckerberg október 12-én tette közzé, hogy a Facebook megtiltja platformján a holokauszttagadást. Az antiszemitizmus aggasztó mértékű erősödése miatt szükséges, hogy a közösségi oldal a holokauszttal kapcsolatos valamennyi ellentmondásos bejegyzést betiltsa.

A Facebook betiltja platformján a holokauszttagadást

A srebrenicai áldozatok emlékére készült emlékmű Potočariban (Fotó: Michael Büker)