A délvidéki magyar színjátszás napját 2001 óta minden év október 29-én ünneplik, annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon mutatták be Balázs Béla Boszorkánytánc című előadását, s ezzel indult újra Vajdaságban a magyar nyelvű színjátszás, harangozták be hétfőn az intézmény illetékesei.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata az idén egy bemutatóval, a felolvasószínház két produkciójával, és egy rövid gálaműsorral készül az ünnepre. Október 29-én, csütörökön este tekintheti meg a közönség Branislav Nušić A gyászoló család című komédiájának motívumai alapján készült darab bemutatóját.

A koronavírus-járvány miatt a szokásoshoz képest idén az ünnepet sokkal szerényebb keretek között ünneplik meg, közölte Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője:

– Kénytelenek voltunk bizonyos rendezvényekről lemondani, ugyanakkor újításokat is bevezettünk, amit a közönség biztosan kedvezően fogad. A felolvasószínház műveit például sokkal többen láthatják majd, mivel a tévé képernyőjén lehet majd követni. A két darab már kiválasztásra került, a kedves közönség, ha követte az eseményeket, tudhatja, hogy mely művekről van szó. Az egyiket Greguss Lilla írta, a másikat Nomád Földi László. A társulatunk elkészítette a két előadást, a Pannon TV rögzítette, ennek bemutatója október 28-án este 20.30-kor lesz a televízióban a délvidéki magyar színjátszás napjának egyik programjaként – mondta a társulatigazgató.

Október 29-én, a szokásos gála napján egy bemutatóval várja közönségét a Népszínház. A gyászoló család című darab Branislav Nušić komédiája alapján készült Andrej Boka rendezésében. Körmöci Petronella elmondta, hogy a premier előtt egy rövid gálaműsort is tartanak, amellyel korábbi adósságaikat pótolják, hiszen a járvány miatt elmaradt az évadzáró, és bizonyos elismerések sem kerültek kiosztásra.

– Például nem osztottuk ki az Év konstruktív munkatársának járó díjat, de nem sikerült elbúcsúztatnunk a két nyugdíjba vonuló kollégánkat sem. Erre is most, 29-én este kerül sor. Ami még fontos, hogy idén nem osztunk Pataki Gyűrű-díjat – húzta alá a magyar társulat vezetője, aki arra kér mindenkit, hogy hozzon maszkot magával, hogy a színház továbbra is biztonságban tudjon működni.

Andrej Boka rendező elmondta, hogy Nušić drámájának egy modern feldolgozását láthatja a közönség:

– Branislav Nušić ezen szövege az egyik legismertebb szerb darab. Nagyon érdekes volt a kihívás a számomra, hogy megtaláljam a fogást ezen a darabon. Maga a történet annyira nem korhoz kötött, hogy lehetővé teszi annak legkülönbözőbb modern olvasatát is. Nagyon sokat dolgoztunk magán a szövegen is a színészekkel, sokat improvizáltak, amiket azután a dramaturggal beépítettünk az előadásba, s végül egy olyan művet kaptunk, ami teljesen megegyezik Nušić szellemével – mondta a rendező.

Az előadás szereplői: Agaton – Pálfi Ervin, Szárka – G. Erdélyi Hermina, Próka – Ralbovszki Csaba, Gina – Pesitz Mónika, Mitya – Nyári Ákos, Danica – Pámer Csilla, Ügyvéd – Baráth Attila.

Dramaturg: Oláh Tamás m.v.

Jelmeztervező: Janovics Erika m.v.

Díszlettervező: Nevena Prodanović m.v.

Díszlettervező-asszisztens: Brestyánszki B. Rozi

Fényterv: Nikola Marinkov m.v.

Zeneszerző: Pálfi Ervin

Súgó/ügyelő: Kulhanek Edina

Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria

Rendező: Andrej Boka m.v.

A Népszínház előadásaira a belépőjegyeket a nepszinhazkozonseg@gmail.com e-mail-címen vagy a 065/955-40-71-es telefonszámon foglalhatnak az érdeklődők minden hétköznap 9–14 óráig, valamint a Jadran színpad teraszán található jegypénztárban (024/557-436) munkanapokon 10–13 óráig, illetve 17:30-tól az előadások kezdetéig.

Körmöci Petronella társulatigazgató (j) és Andrej Boka (b) rendező (Fotó: Szabad Magyar Szó)