Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy Szerbiában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek leginkább a 20-40 éves korosztályból kerülnek ki – írja az RTS honlapja.

A szakember szerint a fertőzöttek ezen csoportja sokszor tünetmentesen, vagy enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést, viszont komoly kockázatot jelentenek a környezetük számára. Lélegeztetőgépen főleg idősebb személyek és krónikus betegek vannak.

A vasárnapi adatok szerint  Szerbiában egy nap alatt összesen 614  új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és hárman hunytak el a járvány következtében.

A szombati adatokhoz viszonyítva valamivel kevesebb az új fertőzött

„A gond az, hogy sokan nem tartják be a hatályos rendelkezéseket, de ezek ellenőrzése is akadozik. Még nem jött el a pillanat, hogy kijárási tilalmat vezessünk be, nálunk sokkal jobb a helyzet, mint Európa legtöbb országában. Szerbia a halálozások számában jó mutatókkal rendelkezik, és a három legjobb európai ország között van“ – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy az elkövetkező 15 napban a fertőzöttek számának növekedése várható, mert azok többsége, akik elkapták a vírust, általában még egy-két generációval együtt laknak egy fedél alatt, akiknél szintén fennáll a fertőzés veszélye.

Branislav Tiodorović (Fotó: archív)