Egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatalmon levők a saját pozícióik megerősítésére használják fel a koronavírust. Egyre több olyan döntés születik, amely egy korábbi határozatnak vagy rendelkezésnek a szöges ellentéte, és már a látszatra sem adnak, az sem érdekli őket, hogy ezáltal a polgárok egyre kisebb csoportjának egyre kisebb bizalmát is elveszítik.

Adán szeptember 24-én úgy döntött a képviselő-testület, hogy módosítja a helyi közösségekről szóló rendeletet. A 2019-ben elfogadott döntésben az áll, hogy egy éven belül kiírják a helyi közösségi választásokat, az újban pedig már az, hogy két éven belül. Mivel a község honlapjára felkerült rendeletben indoklás nincs, így egyértelműnek tűnik, hogy a koronavírus-járványra fogják a halasztást. Május 4-én, amikor Aleksandar Vučić kiírta az önkormányzati és a köztársasági választásokat június 21-re, 93 új fertőzöttet regisztráltak az országban. Szeptember 24-én, amikor az adott KKT meghozta a döntését a helyi közösségi választások elhalasztásáról, Szerbiában 83-mal nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma. Ebből is látszik, hogy amikor a hatalomnak fontos volt, kiírta a választásokat, amikor viszon nem, akkor egy teljes évvel eltolja a szavazást.

Bizonyára többen emlékeznek még arra, amikor június 5-én Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejelentette, sikerrel jártak az egyeztetései, így megtartják a zentai vásárt. Figyelem, fontos adat következik: az új fertőzöttek száma aznap 96 volt. Aztán elérkezett a szeptember 30., amikor eldőlt, hogy októberben nem tartanak vásárt Zentán. Ezt október elsején közölte a városi tanács egyik tagja és a kommunális vállalat igazgatója, akik elmondták, hogy a járványügyi előírások nem teszik lehetővé a vásár megszervezését. Szeptember 30-án Szerbiában 72 új fertőzöttet regisztráltak. De ezzel az ellentmondásos nyilatkozatok és cselekedetek sora – és emiatt ez a cikk – sem ért véget, ugyanis október 7-én, amikor az országban 121-gyel nőtt a fertőzöttek száma, a topolyai községi válságstáb a járványügyi előírások alapján jóváhagyta a Piac közvállalat számára, hogy október folyamán megszervezze a topolyai vásárt.

Úgy gondolom, nem nagyon kell ehhez semmit sem hozzáfűzni, mindenki látja, mennyire állnak összhangban a koronavírussal kapcsolatos számok és a hatalmat gyakorlók (szó szerint gyakorolják, csak kár, hogy rajtunk) intézkedései.

A cikk nyomtatott változata a Családi Kör hetilap október 15-ei számában jelent meg.

A júliusban megtartott zentai vásár (Fotó: Mina Delić/Slobodna reč)