„A Szerb Haladó Párt elnöksége megtartotta értekezletet vasárnap délelőtt.  Az ülésen szó esett az új szerb kormány összetételéről is“ – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő vasárnap élő sajtótájékoztatón.

Az államfő elmondta: nem szabad megengedni, hogy Szerbia a korrupció mocsarába süllyedjen, ahogyan azt sem szabad megengedni, hogy maffiafőnökökkel tartsanak kapcsolatot a döntéshozók, illetve, hogy szinte mindennaposak legyenek a szervezett alvilági leszámolások. „Nem lehetünk Kolumbia, mint ahogyan Szerbia arra hasonlított 2002-2003-ban. Le kell szorítanunk az ilyen leszámolásokat évi egy-két alkalomra” – tette hozzá.

„A szerb gazdaságnak hatalmas lépésekkel kellene előre haladnia, ebben egyetértettünk Ana Brnabić kormányfőjelölttel. A kormánynak őriznie kell Szerbia függetlenségét, önállóságát, szilárdan ki kell tartania az európai úton, de nem engedhető meg, hogy Szerbiának olyan feltételeket szabjanak, melyeket egyetlen más országnak sem kell teljesítenie” – emelte ki Vučić.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy a járvány okozta megterhelés az egészségügyi rendszerre rendkívüli terheket ró, hiszen két-három napnyi kórházi kezelés gyakorlatilag felemészti a teljes összeget, amit az egyén egy év alatt az egészségügyi ellátásra fizet. „Ha valaki 50-60 napig van kórházba, annak iszonyatos költségei vannak, amit valakinek ki kell fizetni. Ezért kérem, hogy mindenki viselkedjen a lehető legfelelősségteljesebben” – mondta az államfő, aki szerint nem lesz ijesztő az sem, ha akár az ezer új fertőzöttet is meghaladja az új fertőzöttek száma, de azzal tisztában kell lenni, hogy nincs elég kórházi kapacitás és minél több lesz a Covid-beteg, annál kevesebb hely jut a kórházakban más betegeknek, akiknek ugyancsak szüksége lenne a kórházi ellátásra.