Elhunyt idősebb Novák Mihály, a  9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője, tudatta Facebook-közleményben a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Baráti Köre.

Novák Mihály, „Vajdaság Rousseau-ja”, ahogyan Zsáki József nevezte, 1934 augusztusában született Magyarkanizsán, később azonban Bácskossuthfalván élt és alkotott.

Novák viszonylag későn kezdett festeni: az utolsó nagy feketehimlő-járvány idején, 1974-ben, tíz napig vesztegzár alá helyezték Topolyán, a művésztelepen. A képek közelsége, a művésztelep atmoszférája arra késztette, hogy ecsetet vegyen a kezébe, és maga is megpróbálkozzék a festészettel. Az első útmutatást, biztatást Balázs G. Árpádtól és Ács Józseftől kapta. Az évtizedek alatt kiépítette saját világát, megteremtve az egyensúlyt a tradicionális és modern között.

Novák Mihály egyik alapítója, majd később közel négy évtizedig vezetője volt a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelepnek.

„Sajnos nálunk volt egy háború, ami egy évtizedig tartott. Én a munkáim nagy részét főleg a háborúnak szenteltem. Próbáltam tiltakozni ellene, mert én a háborút nagyon korán, gyerekkoromban megismertem” – nyilatkozta még 2014-ben, egy, a 80. születésnapja alkalmából szervezett kiállítás alkalmával Novák Mihály.