Branislav Tiodorović epidemiológus szerint most egy olyan helyzetben vagyunk, amikor a koronavírus-járvány terjedésének a veszélye sokkal nagyobb, és elmondható, hogy lényegesen több a fertőzött, mint amennyit azonosítottak.

– Azok a fiatalok, akik nem tapasztalnak különösebb tüneteket, nem fordulnak orvoshoz és nem is teszteltetik magukat. Ez pedig olyan helyzetet teremtett, hogy nem regisztráltunk mindenkit, akit kellett volna, ezért a fertőzöttek száma ötször, de akár tízszer nagyobb lehet, mint ahány esetet azonosítottunk – magyarázta Tiodorović.

A járványügyi szakorvos hozzátette, a teszteltek között a 20 és 40 év közötti korosztály dominál, de egyre gyakrabban jelentkeznek olyanok, akik még munkaviszonyban vannak, vagyis a 60 év alattiak.

Tiodorović rámutatott, hogy az azonosított fertőzöttek száma növekszik, de a kórházakban stabil a helyzet.

– Nincs ugrásszerű növekedés még a nagyobb városokban sem. De várhatóan a következő tíz napban kerül sor arra, hogy a fertőzést elkapják majd az aktív dolgozókkal egy háztartásban élő idősebbek is – figyelmeztetett a szakember.

Szavai szerint ez az áprilisihoz hasonló helyzetet eredményezhet, ami júliusra vált égetővé, azaz, várhatóan a fiatalokat ismét súlyosabban betegíti majd meg a vírus.

Szerbiában az elmúlt egy napban 757 új fertőzöttet azonosítottak, három személy pedig a koronavírus okozta szövődmények miatt életét vesztette.

Branislav Tiodorović epidemiológus  (Fotó: Archív)