Igen kemény hangvételű közleményben reagált a Magyar Mozgalom a Pannon Televízióban elhangzott és megjelentetett mondatra, amely szerint Kovács Elvira az első VMSZ-tag, aki a köztársasági képviselőház elnökhelyettesi tisztését tölti majd be. A Vajdasági Magyar Szövetség a saját Facebook oldalán szintén azt állítja, hogy Kovács Elvira az első elnökhelyettes.

„A Vajdasági Magyar Szövetség politizálása újabb, történelmi léptékű sikerének minősítette Kovács Elvira megválasztását a köztársasági képviselőház elnökhelyettesi tisztségére. Képviselő asszony eddigi legnagyobb eredménye, hogy az elmúlt ciklusban 100.000 eurójába került az adófizetőknek, ezzel ő lett a legköltségesebb parlamenti képviselő. Most ezt a rekordját szárnyalhatja túl új, jelentőségteljesnek beállított pozíciójával – áll a közleményben, amely szerint a VMSZ szándékosan vagy puszta feledékenységből tévesen a párt első, eme pozíciót betöltő képviselőjének állítja be őt, holott Ispánovics István személyében már volt házelnökhelyettese.”

Fotó: Pannon RTV printscreen

„Ispánovics István erről a posztról 1999. augusztus 11-én lemondott, mivel megítélése szerint Milošević rendszerének parlamentje csupán látszattevékenységet folytatott, paravánként szolgált a kormány számára, de a törvénykezésre valós ráhatása nem volt – olvasható az MM közleményében, amely azzal zárul, hogy bő 20 év elteltével a VMSZ sikerként éli meg, hogy az akkori diktátor jobbkezének, Ivica Dačićnak a helyettesévé vált a párt egyik alelnöke, egy olyan korszakban, amikor a parlament szintén egy ember, Aleksandar Vučić bábszínházaként működik, ellenzék nélkül, csupán a demokrácia látszatát keltve.”

A VMSZ-ben azonban nem mindenki felejtette el Ispánovicsot: Pásztor Bálint a csütörtöki felszólalásában, amikor jelezte, támogatni fogják Ivica Dačićot, a szocialisták vezérének megválasztását a köztársasági parlament élére, megemlítette Ispánovics Istvánt is.