A saját Facebook-oldalán osztotta meg Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, hogy önkéntes karanténba vonul, miután Nikolaj Nankov bejelentette, hogy koronavírussal fertőzött. A bolgár regionális fejlesztési és közmunkaügyi minisztérium miniszterhelyettesével még öt nappal ezelőtt volt találkozója. Mint írta, péntek reggel készítettek vele vírustesztet, amely negatív lett – most elszigetelve várja a járványügyi orvosok rendelkezését – adta hírül a nemzetközi sajtó.

Nikolaj Nankov megfertőződése nyomán a miniszter, Petya Avramova is önkéntes karanténba vonult. Feltehetőleg követni fogja példáját Kiril Ananiev pénzügyminiszter és Desziszlava Taneva mezőgazdasági miniszter is, akik szintén találkoztak vele.

Bulgáriában is  meredeken nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma októberben , egyedül az elmúlt napon 1595 új esetet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb napi növekmény. A fertőzöttek száma 34 930-nél tart.

Ugyancsak karanténba vonult Anze Logar szlovén külügyminiszteren, akinek pozitív lett a rutinszerűen elvégzett új koronavírus-tesztje. A politikusnak, noha nem mutat tüneteket, a következő tíz napot házi elszigeteltségben kell töltenie, és közvetlen munkatársait is erre kötelezték – jelentette be a szlovén külügyminisztérium.

Anze Logar baltikumi körútról tért haza. Keddtől csütörtökig Észtországban, Lettországban és Litvániában járt, ahol hivatali kollégáival tárgyalt. Szerdán Vilniusban Szvetlana Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel is találkozott.

Illusztráció