A belgrádi elsőfokú ügyészség azt javasolta, hogy a belgrádi első alapfokú bíróság kiáltsa ki bűnösnek Luka Jovićot, a Real Madrid labdarúgóját a kötelező karantén szabályainak megsértése miatt, és ítélje hat hónap börtönbüntetésre – közölte az ügyészség, amiről az N1 televízió tudósít.

A közlemény szerint a belgrádi elsőfokú ügyészség ez év október 22-én vádat emelt Luka Jović vádlott ellen a belgrádi első alapfokú bíróságon, amiért a büntető törvénykönyv 248. cikkének (1) bekezdése alapján a járvány során az egészségügyi előírások be nem tartásával bűncselekményt követett el. 2020 márciusa alatt a vádlott nem tartotta be a Covid—19 járvány visszaszorítására és megelőzésére vonatkozó intézkedéseket, és nem a rendelkezések és utasítások szerint járt el – áll a közleményben.

A labdarúgót tájékoztatták az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatója által ez év március 14-én a Nikola Tesla repülőtéren, amelyben elrendelték, hogy 14 napra vonuljon karanténba, mivel olyan országból érkezett, ahol a vírus intenzíven terjedt. A labdarúgó viszont nem tartotta be az előírásokat és a 14 napig tartó karantén alatt elhagyta a lakhelyét.

A vádirat benyújtását megelőzően Luka Jović vádlott számára felajánlották a büntetőeljárás elhalasztásának és az 5.000.000 dinár összeg humanitárius célokra történő megfizetésének lehetőségét, amelyet a vádlott elutasított.

Luka Jović (Fotó: Reuters)