Ma folytatja a köztársasági képviselőház az augusztus 3-án megkezdett alakuló ülését. Az ülés 10 órakor kezdődött, Ivica Dačić kinevezésére 14 óra tájban lehet számítani. A bejelentések szerint ma mondja el Ana Brnabić expozéját, majd ezt követően ismerteti javaslatát az új kormány összetételére vonatkozóan. 

Két hónappal ezelőtt ugyan hitelesítették a parlament új összetételében részt vevő képviselők mandátumát, a ház elnökét és alelnökeit nem választották meg, valamint a parlamenti bizottságok tagjait sem nevezték ki.

Erre ma kerül sor, a parlament új elnöke pedig Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt első embere lesz. Ennek a pártnak a soraiból kerül ki a parlament főtitkára is, mégpedig várhatóan Veljko Odalović személyében, aki eddig a külügyminisztériumban államtitkárként működött, illetve 2008 és 2012 között főtitkárként tevékenykedett.

Ivica Dačić az ülést megelőzően annak kapcsán, hogy egyesek szerint a parlament elnöki pozíció számára visszalépés azt mondta, csak egy tudatlan állíthat ilyet.

A képviselők a mai ülésen el kellene, hogy fogadják a kormányról és a minisztériumokról szóló törvény módosítását is, hiszen a bejelentések szerint két új minisztérium alakul, majd ezt követően egy külön ülés keretében Ana Brnabić megtartja expozéját és ismerteti javaslatát a kormány új összetételére vonatkozóan.

A mai ülésen Dačić kinevezéséig a legidősebb képviselő, vagyis Smilja Tišma elnököl.

Ivica Dačić jelöltségét egyébként 215 képviselő támogatta, Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője az elnökjelöltről elmondta, neki köszönhetően a szerb parlament a demokrácia háza lesz.

Valamivel 12 óra után Ivica Dačić távozott a parlament épületéből, hogy a szerb kormányfőnél beadja lemondását külügyminiszteri posztjáról Ana Brnabićnál és ő átvegye tőle ezt a diplomáciai megbízatást. Várhatóan ezt követően kerül sor Dačić kinevezésére, ami 14 óra tájban várható.

   Vajdasági RTV